Фонд BeeVentures призупинив діяльність. Серед інвестицій — сервіс доставки Rocket

Читати на RU

Наприкінці 2020 року недовгий список українських фондів поповнив новачок — BeeVentures. За декілька місяців з’явилась інформація про перші інвестиції, керівництво фонду активно шукало на ринку нові перспективні стартапи. Та не пройшло й року, як BeeVentures згорнув діяльність і по суті перестав інвестувати. Причина, як вдалось з’ясувати AIN.UA, в головному інвесторі фонду, чиї кошти фактично й інвестували. Мова про чоловіка з вже добре відомим в Україні прізвищем Рохлін. 

BeeVentures

Фонд BeeVentures виник неочікувано, публічної інформації про інвестора в мережі не було. Але її можна прослідкувати. 

Сервіс доставки Rocket публічно говорить про двох співзасновників. Але у 2019 році з’явився інвестор, який викупив 84% компанії за $5 млн (це — інформація AIN.UA, в компанії її не підтверджували). Цим інвестором став Тимур Рохлін. Він народився в Росії, виріс в Ізраїлі та останнім часом проживав в Україні. Згодом Тимур зник зі співвласників Rocket, на його місці з’явився батько — Ігор Рохлін. 

В 2020 році запускається фонд BeeVentures. Перша вже закрита інвестиція фонду — сервіс доставки їжі Rocket. Зважаючи на те, що у Rocket не було зміни співвласників, можна припустити, що саме Тимур Рохлін і був тим, чиї гроші інвестували через BeeVentures. Є й інші докази. 

Одна з інвестицій BeeVentures — коворкінг BeeWorking. Нерухомість, у якій знаходиться приміщення, належить Тимуру Рохліну. 

Згодом через фонд також інвестували у мережу dark kitchen під назвою Cloud Kitchens та сервіс RetargetApp, що недавно змінив назву. Як розповідали AIN.UA учасники ринку, ще у першій половині 2021 року команда BeeVentures активно досліджувала ринок і шукала, у кого можна інвестувати. 

Згортання роботи фонду

Все змінилось у середині 2021 року. Влітку, за інформацією AIN.UA, фонд покинула майже вся команда, в тому числі керівний партнер. «Коли фонд покидає GP — це супердивно. Але ще більше питань виникає, коли на його місце не ставлять нікого нового», — говорить співрозмовник AIN.UA, що побажав залишитись анонімним.

Більш того, з літа 2021 року фонд не зробив жодної інвестиції, сайт перестав працювати. Редактор AIN.UA запитав у стартапів, що отримали інвестиції, що сталось з фондом і як вони працюють далі. Про згортання діяльності ніхто не знає. 

Причина, з якої, скоріш за все, фонд згорнув роботу — звинувачення Тимура Рохліна у незаконній діяльності. В грудні 2021 року ізраїльські правоохоронці, на вимогу влади Німеччини, яка є ініціатором розслідування, заарештували екс-інвестора Rocket Тимура Рохліна і ще одного громадянина Ізраїлю, щоб, як пише преса, притягнути їх до відповідальності за шахрайські дії в рамках злочинної організації, про що ми писали раніше. Суть афери, у якій звинувачують Рохліна, у наступному. 

Мешканцям європейських країн пропонувалось інвестувати кошти з метою отримання додаткового доходу. Зазвичай це відбувається через яскраві рекламні кампанії в інтернеті: людина бачить рекламу, залишає заявку — далі в справу вступає кол-центр. Жертва отримує дзвінок, де людина, що прикидається брокером, пропонує завести депозит і почати інвестувати. Потім знову і знову. А коли клієнт захоче вивести кошти, його акаунт блокують, а гроші — зникають. Це короткий варіант, більш детальний ми раніше описували на прикладі компанії Milton Group, в матеріалі можна побачити всю схему. 

Арешт Рохліна збігся з початком проблем у Rocket. Як вдалось дізнатись AIN.UA, для засновників Rocket скорочення фінансування стало сюрпризом, до цього їх ніхто не готував. Тепер сервіс на самоокупності та шукає фінансування. Припинення роботи фонду співпадає з початком розслідування у Німеччині. 

Позицію керуючого партнеру фонду займав Аркадій Вершебенюк. Після того, як він покинув BeeVentures, його позицію, як відомо AIN.UA, вже ніхто й не займав. Вершебенюк не знайшов час зустрітись з редакцією, але дав кілька коротких тез у письмовому вигляді:

  • Йому не відомо, чи веде фонд діяльність, але скоріш за все — ні.
  • Чи була у фонда нова команда після нього — йому не відомо.
  • З фонду Вершебенюк пішов, оскільки було прийнято рішення призупинити інвестиції. Причини не називаються.
  • Називати інвестора BeeVentures Вершебенюк не став.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук