Харківський IT кластер забронював 1800 айтівців. Як це вдалось організувати

Читати на RU

9 серпня Харківський IT кластер повідомив, що з березня команда допомогла забронювати вже понад 1800 IT-спеціалістів. Новина про це з’явилася на сайті кластеру.

  • Перші переліки від 26 компаній-учасників Харківський ІТ Кластер подав на національне бронювання ще 7 березня.
  • За цей час відстрочки на регіональному чи національному рівнях отримали понад 1800 ІТ-спеціалістів. 
  • Також відомо, що 5% харківських ІТ-спеціалістів долучилися до лав ЗСУ.

«За час війни до кластеру долучилось понад 46 ІТ-компаній. Щодня ми продовжуємо отримувати нові заявки. Компанії, що долучились, шукають рішення і знаходять їх у нашій спільноті», — кажуть в команді кластеру.

Як повідомляє Forbes, списки важливих для компанії фахівців, що подаються до Міністерства економіки, має затвердити Міноборони. Їх почали готувати ще у березні. На розгляд йдуть не всі – лише старші 27 років співробітники, які не мають критично важливої для війська спеціальності.

  • Забронювати частину фахівців допомогло Мінцифри. «Потім ми пішли у партнерство з ОВА, бо їм підпорядковані військомати на місцях», – каже Медовой.
  • Олег Синєгубов – очільник Харківської обласної військової адміністрації – публічно заявив, що підтримуватиме кластер з бронюванням, ще на початку квітня. Але взаміну вимагав гарантій чесної гри – щоб у списках не було сторонніх людей. На фоні цього до кластеру приєдналося пів сотні нових компаній – наразі їх 200.
  • Закон про мобілізацію прямо дозволяє бронювати лише штатних співробітників, та значна частина айтівців оформлена як ФОП. Голова Наглядової ради Харківського IT кластеру каже, що їм вдалося владнати це питання, однак деталей не пояснює.
  • Харківському кластеру вдалося отримати бронювання лише для 20% найбільш критичних співробітників для IT-бізнесу у регіоні.
  • Мінцифри пропонує вдосконалити процедуру бронювання від мобілізації айтівців ще із березня. Аргументи галузі з того часу не змінилися: після 24 лютого ІТ залишається єдиною індустрією експорту послуг, що показує зростання.

На тему звільнення ІТ-спеціалістів від мобілізації почали говорити ще весною. 31 березня голова Закарпатської ОВА Віктор Микита повідомив про заснування Закарпатського ІТ-кластеру, для компаній які вже здійснили релокацію свого бізнесу в регіон. Одною з переваг закарпатці назвали бронювання ІТ-фахівців від служби в армії.

Але згодом з’ясувалось, що тут є певні нюанси. Як пояснили AIN.UA у кластері, він напряму не займається бронюванням спеціалістів, бо не має таких повноважень. Натомість кластер подає клопотання про бронь спеціалістів у держоргани і вже вони приймають рішення.

Наразі бронювання спеціалістів на державному рівні здійснюється лише в критичних сферах економіки, в перелік яких не входить IT. Тому Асоціація IT Ukraine та локальні кластери підготували спільний лист до влади, який містить конкретні пропозиції щодо врегулювання питання бронювання IT-фахівців. Також Асоціація IT Ukraine у співпраці з Міноборони та іншими представниками влади допомагають готувати проект нормативки, яка може офіційно врегулювати питання бронювання IT-фахівців.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук