Binance може поглинути FTX: найбільша угода на крипторинку і четверте велике падіння за рік

Криптоспільноту восьмого листопада сколихнула новина: засновники криптобірж Binance (номер один) і FTX (входить в топ-5) одночасно повідомили про можливе поглинання. Причина — проблеми з ліквідністю у FTX, керівних якої Сем Банкман-Фрід і попросив засновника Binance Чанпена Чжао про допомогу.

Найбільше дивує у цій історії те, що саме криптобіржа Binance і стала причиною падіння FTX, в той час як ще влітку цього року FTX вважалась надпотужним проектом, а Банкман-Фрід рятував інші криптопроекти від падіння і активно роздавав гроші. Оцінка FTX на початок 2022-го перевищувала $32 млрд. Редакція AIN.UA коротко розповідає про угоду.

Що трапилось з FTX 

Початок кінця для FTX — вихід матеріалу на Coindesk другого листопада 2022 року. У цьому матеріалу показувався непростий зв’язок двох проектів: криптобіржі FTX та трейдінгової компанії Alameda Research. Обидві компанії належать одній людині — Банкману-Фріду. Так от: більше 40% з $14 млрд у Alameda Research — це криптовалюта FTT, яка належить FTX. Тобто одна компанія створила криптовалюту, а інша використовує її для торгівлі. Небезпека у тому, що у випадку потужного скидування FTT ціна почне різко падати, а отже — впаде все: і Alameda і FTX. Схожий сценарій ми бачили з криптовалютою Terra/Luna раніше цього року. 

Банкман-Фрід вирішив не коментувати внутрішні документи, які вдалось опублікувати Coindesk. В Alameda повідомили ж, що ситуація контрольована. 

Можливо б так і було, але в ситуацію вступає Binance. У компанії після недавнього екзиту з FTX (Чанпен Чжао був раннім інвестором проекту) було чимало FTT. Підприємець заявив, що продасть “все”, ліквідовуючи позиції, його мотивація — не бажання втратити кошти, якщо хтось вирішить відтворити сценарій падіння Luna. Точна цифра у комунікації не фігурувала, але за твердженнями аналітиків — було продано FTT на $580 млн. Binance по суті і стала компанією, яка і відтворила сценарій падіння Luna. 

Далі процес пішов сам собою. Загалом інвестори вивели з FTX більше $6 млрд, ціна на FTT обвалилась з $23 до $6 практично за добу. Прослідкувати падіння можна тут.

Щоб врятувати компанію, засновник FTX звернувся до Binance з проханням допомогти врятувати компанію. В Binance пообіцяли, що активи клієнтів будуть конвертовані 1 до 1 і збережені. В той же час угоду ще чекає due diligence, а інвестори FTX про неї дізнались з Twitter.   

Binance зробив це спеціально?

Зі сторони може видатись, що керівництво Binance провернуло подібний трюк спеціально. На момент підготовки матеріалу відповіді на це питання немає. 

З однієї сторони, Binance — у десять разів більша за FTX, це не той випадок, де різниця у 1-2%. Більше того, Binance була раннім інвестором FTX, засновники довгий час товаришували. 

З іншої, Банкман-Фрід марив політичною кар’єрою і навіть витратив $40 млн на підтримку політичних партій під час проміжних виборів. У майбутньому він планував вкладати у це ще більше коштів. Також Банкман-Фрід був активним лобістом ідеї жорсткої регуляції крипторинку. А от Чжао — противник такої ідеї, що і стало причиною розладу стосунків двох підприємців. Зв’язок, що саме розбіжності у поглядах стали причиною схеми, що обвалила FTT, а разом і FTX — немає. 

А от що є — досвід минулого. 

Четвертий проект за рік

Проект FTX став четвертим великим криптопроектом, що впав за останній рік. Раніше ми писали про Luna, Celsius та Three Arrows Capital. Кожний з проектів мав проблеми, а коли про них ставало відомо широкому загалу — інвестори забирали кошти, що лиш збільшувало проблеми з ліквідністю і приводило до банкрутства. 

Атаку на Luna називають штучною, навіть намагались знайти вигодоотримувача. Після публікації документів від Coindesk, які показували потенційні фінансові проблеми FTX та Alameda Research, в Binance вирішили не чекати, коли хтось почне продавати FTT і обвалить їх позиції. І зробили це першими, публічно. 

Чому це цікаво

FTX входила в топ-5 бірж, капіталізація компанії — більше $32 млрд. Засновника компанії називали наймолодшим мільярдером, його перспективи видавались неймовірними. Компанія активно зростала, бренд FTX можна побачити у Formula-1 та фестивалях на кшталт Tomorrowland. За тиждень компанії не стало. 

Експерти стверджують, що одна з причин подібних історій — якраз відсутність зрозумілої регуляції ринку. Найближчим часом вона і не з’явиться, а отже, від такого падіння ніхто не застрахований, а звичайні користувачі залишаються незахищеними. Цей ризик потрібно приймати, виходячи на ринок криптовалют. Його об’єм тим часом опустився нижче $1 трлн, хоча зовсім недавно перевищував $3 трлн. 

Що буде, якщо угода не відбудеться, експерти навіть бояться прогнозувати.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук