Через масові звільнення в IT тисячі власників віз H-1B опинилися у непростій ситуації

2022 року багато великих IT-компаній, навіть із FAANG, оголошували про масові звільнення співробітників. Через це велика кількість людей із робочими візами до США опинилися у ситуації невизначеності та перед загрозою виїзду із країни. Про це пише Axios, AIN.UA публікує переклад статті.

  • 2022 року чимало відомих хайтек-брендів оголошувало великі звільнення. Днями Amazon публічно заявив про звільнення 18 000 людей, Salesforce планує скоротити 10% штату, Google ще влітку говорив про «сповільнення процесу найму».
  • Це створює певні складності для тих людей, які отримали робочі візи H-1B. Адже, якщо власник такого дозволу на роботу в США потрапив під скорочення, у нього є 60 днів, щоб знайти нового роботодавця-спонсора для візи. В іншому випадку, можна спробувати перейти на інший тип робочої візи або ж шукати неробочу візу.
  • Але, як відзначають юристи у коментарі BuzzFeed News, якщо таких можливостей немає, чи не єдиною опцією лишається поїхати з країни.
  • Варто відзначити, що саме H-1B, візи, що видають професіоналам зі спеціалізованим знанням, довгий час використовують хайтек-компанії, щоб релокейтити до своїх американських офісів IT-таланти.
  • Якщо перекладати цю ситуацію на цифри, вона виглядає ще сумнішою. За даними Layoffs.fyi, більше 144 000 людей втратили роботу в США 2022 рок. Листопад став одним із найжорстокіших місяців: більше 200 компаній звільнили більше 51 000 людей. Точні дані по власниках H-1B невідомі, але видання вважає, що біля 10-30% від тих, хто 2022 року втратив роботу, мають саме такі візи. А отже, йдеться по тисячі людей.
  • Серед компаній, що масово скорочували людей: Amazon та Meta. Вони ж — серед топ-спонсорів заявок на H-1B-візи (йдеться про 17 000 звільнених спеціалістів та 4400 заявок).
  • Ситуація виглядає складною для власників таких віз. Але водночас, як підкреслює видання, вона створює можливості для роботодавців: наймати топових професіоналів, які зараз шукають можливості залишитися в країні.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук