20 найбільших аутсорс-компаній України: результати першого півріччя 2023 року

2

З початком повномасштабної війни ІТ-ринок України дещо втратив у розвитку й масштабуванні. Це, зокрема, можна пояснити тим, що деякі спеціалісти релокувалися за кордон, інші ж – захищають державу. Редакція AIN.UA дослідила, про які зміни мова та як сьогодні виглядають найбільші аутсорс-компанії України. 

Для свіжого рейтингу ми опитали 20 представників індустрії та проаналізували зміну у кількості співробітників. Отримані дані редакція порівняла з попереднім списком, що виходив в січні 2023 року. Тоді в рейтинг також увійшли 20 аутсорсерів. 

Зазначимо, що NIX Solutions відмовилася надавати дані для дослідження AIN.UA цього разу. Цифри також не надала Astound Commerce і Grid Dynamics. Для порівняння були взяли дані, зазначені в LinkedIn та на сайтах цих компаній.

Загалом, як показало дослідження, тенденція щодо зменшення команд в Україні зберігається й на кінець першого півріччя 2023 року. Опитані компанії пояснили це уповільненням темпів росту українського ІТ порівняно з попередніми роками. В «ЕРАМ Україна», яка займає першу позицію рейтингу за результатами вже трьох досліджень, також зазначили, що з другої половини 2022 року до викликів війни додалося й зниження активності глобальної економіки. Останнє, відповідно, призвело до більш стриманого розміщення ІТ-проектів в Україні з боку іноземних замовників. 

Одночасно, частина спеціалістів кожного з опитаних аутсорсерів виїхали за кордон, рятуючись від війни або її супроводжувальних факторів, як от блекаутів. Як наслідок, після 90-денного дозволеного офіційного терміну перебування в Європі деякі члени команд прийняли рішення про переведення до представництв компаній в тих країнах, які вони обрали для життя та кар’єри. Про таке розповіли, зокрема, в ЕРАМ, SoftServe, Luxoft, Ciklum, Intellias, DataArt та інших. 

Зображення в матеріалі: AIN.UA
UPD: в попередній редакції рейтингу навпроти компанії Infopulse було зазначено 1491 спеціалістів. Насправді, кількість людей в Україні, станом на кінець квітня 2023 року складала 1918 людей.

Sigma Software в рейтингу має те саме число, але за останні кілька місяців зміни відбувались. У компанії розповіли, що у певний момент українська команда зменшилась до близько 1900 людей, але в останні місяці склад знову розширився і складає трохи більше 2000 спеціалістів.

Компанії продовжують масштабуватися, але переважно вже не в Україні. Частково це пояснюється релокацією українських спеціалістів за межі країни, частково – фокусом на розвиток бізнесу за кордоном. Відтак, на кінець 2022 року-на початку 2023-го, про відкриття офісу в Колумбії повідомила N-iX, Intellias запустив центр розробки в Індії, у Luxoft з‘явилися нові представництва в Румунії й Туреччині

В Україні компанії також збільшують присутність, орієнтуючись на центральні і західні регіони. ZONE3000 відкрила хаби в 11 містах, GlobalLogic – 10 додаткових міні-офісів, SoftServe анонсував локації в Полтаві та Києві.

Хоча трійка лідерів залишається незмінною, з дослідження видно, що повномасштабна війна, яку росія веде проти України вже 1,5 роки, продовжує впливати на ІТ. Також, як розповіли AIN.UA в SoftServe, сповільнення та більш консервативне інвестування клієнтів в нові проекти на фоні загрози глобальної економічної рецесії позначаються на кількості відкритих вакансій. 

В GlobalLogic Ukraine причиною називають природній процес, коли спеціалісти завершують співпрацю з однією компанією та починають співпрацювати з іншою, а також певне скорочення проектів в Україні. 

«Деякі проекти завершуються або переносяться в інші країни. І хоча за останній час ми знайшли нові проекти для 1000+ наших фахівців, для деяких спеціалістів підібрати новий проект не вдалось, що також вплинуло на загальну кількість спеціалістів у GlobalLogic Ukraine», – додали представники компанії.

Команда Ciklum запевнила, що продовжує активний найм у країнах, де є офіси компанії: наприклад, у Польщі, Іспанії та Болгарії. Такий підхід, згідно слів представників, дозволив перерозподілити наявний попит на ІТ-фахівців між різними делівері-центрами. В Infopulse Ukraine, в свою чергу, відбулися скорочення у деяких проектах. Їх пов’язують з обмеженнями в бюджеті замовників або вимогами щодо безпеки. 

У порівнянні з груднем 2022 року зменшилась кількість спеціалістів та спеціалісток і в українській Intellias. Проте, як розповіли AIN.UA в компанії, а в закордонних локаціях команда Intellias зросла. 

«Цьому є кілька об’єктивних причин. Зокрема, глобальна рецесія негативно вплинула на українську сервісну IT-індустрію. Деякі наші замовники з США та країн Західної Європи відклали нові проекти та/або переглянули обсяги співпраці в поточних контрактах. У зв’язку з цим ми перевели у резерв більше 100 членів команди. Щотижня близько десяти людей з резерву повертаються до роботи над проєктами. Проте помітних змін ми очікуємо в 3-4 кварталах цього року, разом з відновленням світової економіки», – додали в Intellias.

Як і в минулому рейтингу, деякі компанії показали зростання по кількості людей. В ZONE3000, що виросла на 6,4%, розповіли про планові й стабільні темпи зростання. Представники Avenga (колишньої CoreValue) – про збільшення команди через покупку аргентинської IncluIt і пропорційне залучення нових клієнтів та проектів. 

«Сьогодні наша компанія продовжує активно масштабуватися на ринках Європи, Південної Америки, США, Азії та Ізраїлю. Незважаючи на складні умови на ринку, ми успішно зберегли своїх клієнтів та відкрили додаткові вакансії», – пояснили ріст на 6,3% в команді ALLSTARSIT.  

Не дивлячись на переважний спад тенденції збільшення українських команд, топ-20 компаній не зупинили найм нових спеціалістів. Найбільше вакансій, на момент виходу матеріалу, фіксували в GlobalLogic Ukraine – 163. Шукають, переважно, інженерів. У SoftServe в Україні відкриті 122 вакансії, які компанія планує заривати і з внутрішнього резерву в тому числі. Серед найпопулярніших напрямків – .NET, Business Analyst, Java, WebUI. 

Команда Intellias, маючи 120 відкритих пропозицій, розповіла про плани найняти понад 700 інженерів та інженерок до кінця року, з яких близько половини – саме в Україні. В EPAM зниження темпів найму прокоментували наступним чином: 

«Поточна потреба у відповідних фахівцях покривається за рахунок власного резерву експертів, які тимчасово не залучені до проектної роботи. Водночас ми намагаємося балансувати наш портфель клієнтів аби забезпечити роботою максимальну кількість українських спеціалістів».

Загалом, станом на перше півріччя 2023 року, учасники рейтингу спостерігають «оптимізацію» персоналу з боку замовників. Одночасно, як видно з діаграми, значного просідання в кількості працівників вдається уникати. Це, пояснюють опитані компанії, відбувається завдяки диверсифікації клієнтських портфоліо. 

«Скороченню ІТ-проектів в Україні можна запобігти. Ми постійно говоримо, що бронювання інженерів та можливість тимчасового виїзду за кордон суттєво допоможе стійкості та ефективності IT-індустрії в Україні», – поділилися думкою в GlobalLogic Ukraine.

Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук