Як стати Solution Architect за 13 тижнів і заробляти $6600 на місяць

1

Архітектор рішень вважається представником верхньої ланки розробників з відповідним рівнем відповідальності та оплати. Його перевага — Helicopter view — вміння бути над процесом та мислити стратегічно, враховуючи всі ризики та деталі на кожному етапі. Цей спеціаліст отримує на 20-40% більше, ніж провідний розробник в компанії. Як здобути цю спеціальність, розповідаємо у спільному проекті з American University Kyiv, що вже 31 липня запускають Solution Architecture Fast Track by EPAM, який дозволить освоїти цю професію всього за 13 тижнів.

AUK — це перший в Україні університет, випускники якого можуть отримати дипломи українського та американського зразка. Навчання відбувається виключно англійською, до викладання залучені практики й професори з усього світу, а програма побудована за стандартом провідного американського ВНЗ — Arizona State University. 

31 липня 2023 року в університеті стартує Solution Architecture Fast Track by EPAM. Він включає онлайн-сесії та практикуми. Курс триватиме до кінця жовтня. 


Матеріал підготовлено за підтримки American University Kyiv
Що це означає?


Виконавчий директор з Lifelong Learning programs AUK Євген Бондарець вважає, що Solution Architect — це одна з найцікавіших та цінних спеціальностей на ринку, оскільки поєднує технічний та бізнесовий напрямки.  Формат Fast Track — це певний трамплін, акселератор, розрахований на людей, які вже еволюційним шляхом вийшли на рівень архітектора рішень, але не мають відповідної бази систематичних знань. 

Кому підійде цей курс?

Майбутньому архітектору потрібен сильний технічний бекграунд, розвинені комунікативні навички та креативне мислення. Все це важливо для розуміння того, чого хоче споживач, що потрібно бізнесу та чи є технічна можливість це реалізувати. А також зведення всього цього в цілісну робочу модель та донесення до кожного учасника процесу зрозумілою йому мовою.

Такий рівень знань та скілів безумовно підвищує вартість фахівця на ринку ІТ-спеціалістів. В середньому перехід з попередньої посади на рівень Solution Architect дозволяє отримати підвищення на 20-40% від оплати на позиції провідного інженера чи розробника. 

Тож, курс буде корисним:

  • фахівцям з розробки програмного забезпечення та комплексних рішень; 
  • системним аналітикам; 
  • керівникам проєктів, що включають комплексні програмні рішення;, 
  • ІТ-консультантам з технологічних та архітектурних рішень; 
  • інженерам;
  • розробникам програмного забезпечення.

Software Engineer так само як бізнес-аналітик однаково можуть претендувати на навчання.

Як побудоване навчання?

Курс складається з шести тематичних модулів. Кожен модуль розкриває основні питання, з якими працює архітектор рішень: 

  • бізнес-архітектура;
  • вимоги;
  • атрибути якості;
  • архітектурні стилі та патерни;
  • архітектурне моделювання;
  • та документування архітектури.

Всі модулі базуються на універсальних для глобальної ІТ-спільноти інструментах та практичних кейсах.

Євген Бондарець, виконавчий директор з Lifelong Learning programs AUK

«Цільова аудиторія цього курсу — дорослі професіонали. Ці люди мають роботу, особисте життя, але при цьому вони свідомо готові інвестувати гроші та час у підвищення свого рівня. З нашого досвіду така людина може приділяти навчанню від 10 до 15 годин власного часу на тиждень. Тому навчальний процес побудований за принципом Self-Paced (в індивідуальному темпі). Раз на тиждень передбачена онлайн-сесія з викладачем. Далі студенти опановують матеріал самостійно у зручний для себе час за навчальними матеріалами (тексти, відео, вебінари). І найцінніше — це практичні завдання, які потрібно виконувати після проходження кожного модулю».

Максим Дябін, Solution Architect в EPAM, викладач курсу Solution Architecture Fast Track

«У цьому курсі за 13 тижнів ми спробували зробити компіляцію найбільш потрібних тем для розширення професійного кругозору. Він дасть розуміння, з чим ти маєш справу, коли працюєш з архітектурою, та куди далі копати, якщо ти вже виходиш з рівня програміста, і стартувати в кар’єрі солюшн архітектора. Чому саме зараз? Оскільки з’являються інструменти для автоматизації програмування, тому архітектура виходить на перший план серед можливостей розвитку. Архітектура рішень — це про працювати розумно, а не працювати певний час. Також це з усіх боків про ризик-менеджмент. Кожна дія, кожне рішення, навіть кожне слово у проєкті накладає певну відповідальність за наслідки. Ми намагаємось донести клієнту можливі наслідки всіх дій або навпаки бездіяльності. Наприклад захист даних, відповідність законодавству (щоб не отримати штраф). Яких проблем ми можемо уникнути, що передбачити, які ризики нівелювати, і які бенефіти врешті отримати».

Чи можна поєднувати навчання з роботою?

Так, 13 тижнів — термін, який дозволяє рухатися в комфортному ритмі та поєднувати навчання з поточною роботою та життям. Адже work-life-learning balance — обов’язкова опція для реалізації своїх прагнень та підвищення цінності на сучасному ринку праці. 

Програма побудована таким чином, щоб поєднувати теоретичний матеріал, практичні роботи та зворотний зв’язок з викладачем. Наприкінці курсу студенти складають фінальний тест та отримають сертифікат від American University Kyiv.

Хто викладатиме?

Цінність програми Solution Architecture Fast Track в тому, що в її впровадження залучені і академічна (АUK), і практична інституції. А саме — ЕPAM, компанія, яка є визнаним лідером у сфері цифрових, інженерних та консалтингових послуг, та входить до списку Fortune 1000 як одна з найкращих компаній у сфері ІТ-послуг у світі. 

Тому курс містить ґрунтовну теоретичну та технічну базу викладання й досвід практичних кейсів з різноманітних ринків. Отже, випускники матимуть достатньо компетенцій для старту роботи на позиції архітектора рішень.

Євген Бондарець, виконавчий директор з Lifelong learning programs AUK

«Ми як університет маємо потужну експертизу з навчання, а EPAM — одна з найвідоміших компаній в галузі програмного забезпечення. І одна з її сильних сторін — багаторівнева система навчання своїх працівників. Ідея курсу прийшла саме від них, бо це та ніша на ринку, де дуже потрібні спеціалісти високого рівня. І робити це потрібно власними ресурсами або через ось такі win-win- партнерства. Вони не мають жодного сумніву, що цей напрямок матиме попит».

Викладач курсу Максим Дябін почав кар’єру в ІТ 2007 року. Жив та працював в США та Великій Британії. Окрім ґрунтовного практичного досвіду в розробці .Net, ІТ та програмуванні, архітектурі програмного забезпечення та хмарних технологій, він має практику викладання у Школі архітектури рішень та магістерській програмі, що проводяться компанією EPAM, а також інших фахових програмах. Один з визначальних моментів кар’єри Максима – робота над інноваційними проєктами з розгортання апаратних пристроїв у космосі. Після повернення в Україну у 2017 році обрав напрямок Solution Architecture й вважає це найвдалішим рішенням.

Що ви дізнаєтеся на курсі?

Технічний спеціаліст може завдяки цій програмі заповнити прогалини в знаннях в креативній та комунікативній сфері, управлінні бізнес-процесами, quality assurance. А фахівці не інжинірингових напрямків — «прокачатися» в технічних знаннях та розумінні архітектурних стилей. 

Максим Дябін, Solution Architect в EPAM, викладач курсу Solution Architecture Fast Track

«Звичайний інженер не переймається питаннями безпеки, перфомансу, він працює над першим ліпшим рішенням, яке підходить з технічної точки зору. На курсі ми розширяємо цей горизонт і демонструємо різні варіанти розв’язання однієї проблеми. Наприклад, можливість передбачити ймовірні форс-мажори, закласти додаткову стійкість системи. Саме архітектор зважує всі можливі варіанти і має обрати найбільш оптимальний».

Як вступити на програму?

Для того, щоб не було великого розриву у рівні групи, претенденти мають пройти вступний тест. Він складається з 40 запитань та передбачає дві спроби проходження (60 хвилин кожна). Тест, як і навчальна програма, складені англійською мовою. Це — обов’язкова умова для отримання диплома американського зразка від AUK та для роботи на рівні Solution Architect на глобальному ринку.

Яка вартість курсу?

Вартість курсу — $1341 при сплаті до 15 липня.

Авторка: Леся Панченко

Фото: надані партнером

Редакторка: Яна Проценко

Представниця AUK: Оксана Рудюк

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Перепрошую, а можна уточнення, Solution Architect проектів якого рівня?
    Title звучить пафосно, але який бюджет, та інженерні рішення якого рівня ви б довірили чуваку що за 3 міс пройшов навчання і став «solution architect»?
    Це щось на кшталт «гонщик формула 1 за три міс» чи «кардіо хірург» за 3 міс.
    Чи це щоб гучніший тайтл дорожче продати замовнику?
    А як же практичний аспект?

Пошук