Як навчитись «занурюватись» у роботу: 7 лайфхаків з практики Deep Work

Ми живемо в епоху мультизадачності та постійного перемикання між поточними процесами, терміновими справами та хаотичним спілкуванням. Усе це відволікає увагу, зменшує ефективність та краде робочий час. За даними досліджень, реально ефективним та сфокусованим на роботі пересічний офісний працівник є близько трьох годин на день.

Повномасштабна війна в Україні також впливає на здатність до концентрації та продуктивності. Згідно з дослідженнями Gradus 32% опитаних українців відчувають виснаження, 25% — зниження продуктивності, 23% — відсутність мотивації. Проте хороша новина в тому, що це уміння концентруватись можна опанувати самотужки, скориставшись практикою глибинної роботи. Спеціалісти IT-компанії Boosta діляться власним досвідом, що допомагає їм зануритись у цей стан, та розповідають, які результати можна отримати, приборкавши «глибину».

Що таке глибинна робота?

Глибинна робота (Deep Work) — концепція занурення у робочий процес, описана у книзі професора інформатики Джорджтаунського університету Кела Ньюпорта «Глибинна робота: правила цілеспрямованого успіху в розсіяному світі» (Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World). Це набір практик та методик, які дозволяють підвищити власну ефективність з урахуванням сучасних реалій та особливостей роботи мозку. За словами автора, «поглиблена робота зробить вас кращими у своїй справі, дозволить досягти більшого за менший час і забезпечить відчуття справжнього задоволення. Коротко кажучи, глибинна робота — це суперсила в дедалі більш конкурентній економіці».

Як влаштований наш мозок

Мозок людини працює таким чином, що при зануренні у стан глибинної роботи, здатен створювати нову цінність та спроможність до нестандартних рішень. Це допомагає розв’язувати складні завдання, бачити приховані дрібниці та доходити несподіваних висновків. Отже, зростає цінність роботи та результату.

Ольга Легінькова, психологиня, психотерапевтка в методі позитивної кроскультурної психотерапії, консультантка з психічного здоров’я Mental Health for Business:

Якщо говорити про ефективність роботи, то акцент треба робити саме на фокусуванні. Мозку все одно, чим саме займається людина — пише код, створює текст, читає, відповідає на лист, — здатність фокусуватися робить всі процеси більш продуктивними. Наше вміння зосередитися на роботі напряму залежить від концентрації уваги. Лабораторія Роберта Десімоне виявила, що коли ми звертаємо увагу на щось конкретне, нейрони в зоровій корі, що реагують на об’єкт, на якому ми фокусуємося, запалюються синхронно, тоді як ті, що реагують на нерелевантну інформацію, пригнічуються. Ця синхронність ніби «збільшує гучність» так, що відповідні нейрони підіймаються над загальним шумом.

Що краде нашу увагу

На противагу глибинній, поверхнева робота (Shallow Work) — стан, з яким ми стикаємось майже щодня, відволікаючись на сповіщення в месенджерах, перевірку пошти, дзвінки, розмови з колегами, вирішення термінових питань. Як правило таке розфокусування не дозволяє створювати нових цінностей та відкриттів. При перемиканні з однієї задачі на іншу ми зменшуємо свою ефективність, частіше припускаємось помилок та витрачаємо більше часу на кожну задачу.

«Різкі звуки, спалахи світла, рухи викликають фокус мимовільної уваги — це механізм, який класно працює в надзвичайних ситуаціях, але відіграє злий жарт у нашій рутині. 

У середньому офісний працівник переривається кожні 3-10 хвилин. Емоції, які відчуває при цьому людина напряму залежать від того, чи було цікавим і мало сенс для неї завдання, яке вона виконувала і наскільки цікавим є те, на що вона відволікається. Якщо ми довільно перемикаємо нашу увагу з робочої задачі на відпочинок чи релаксацію — це викликатиме позитивні емоції. Якщо задача була дуже цікава і її перервали мимовільно — виникне роздратування», — пояснює Ольга Легінькова.

До того ж багато сучасних досліджень показало, що мультизадачність — це міф. Вам може здаватися, що ви мультизадачні, коли ви пʼєте каву, відповідаєте на email й одночасно присутні на відеоконференції, але насправді всі дії виконуються не одночасно. Кожна потребує переключення, і про концентрацію у таких випадках не йдеться.

Як навчитися концентруватись на важливих завданнях

Гарна новина — концентрацію уваги, як і здатність до фокусування можна розвивати як навичку. Не варто очікувати, що це вийде легко й одразу. Але кілька найбільш релевантних для вашої ситуації порад з цього переліку точно стануть корисними на шляху до усвідомленого занурення:

  • Визначте пріоритетне завдання, яке потребує повного занурення та сконцентруйтесь на ньому на певний проміжок часу. Всіх інших питань для вас у цей період не існуватиме.
  • Оберіть дні тижня або частину дня, які ви присвячуєте глибинній роботі. Організаційні питання, відповіді на листи, зустрічі плануйте на інші періоди.
  • Визначте комфортні для себе проміжки часу для занурення у роботу. Якщо ви новачок у поглибленій роботі, почніть із 15-20-хвилинних сесій, а потім просувайтеся далі. Тут може стати у пригоді метод Pomodoro, який передбачає 25-хвилинні інтервали інтенсивної роботи з 5-хвилинними перервами на відпочинок.
  • Створіть собі комфортне робоче середовище. Це може бути окремий усамітнений простір або ж використання навушників з ненав’язливою фоновою музикою чи звуками природи, які дозволять не реагувати на зовнішні подразники.
  • Вимкніть усі звукові сповіщення та спливаючі вікна на телефоні, у месенджерах та чатах. Це допоможе навіть мимоволі не розсіювати увагу під час занурення.
  • Проінформуйте колег та близьких, що ви можете не бути доступні онлайн повсякчас і терміново. Іноді відповідь від вас доведеться почекати. Поясніть, чому це важливо.
  • Щоб привчити мозок концентруватися на «глибині» та не відволікатися, корисно практикувати медитації, дихальні вправи, йогу, пробіжки та інші комфортні для вас практики.

Анастасія Сарана, лінкбілдер у Boosta:

Я працюю лінкбілдером і основне моє завдання — розміщення посилань на різних ресурсах. Інколи це дуже цікаво, інколи — досить рутинно, але завжди потребує концентрації уваги. Особливо під час пошуку сайтів-донорів, аналізу їхньої статистики та створення Google-таблиць.

Проте не приховуватиму, що інколи від роботи мене відволікали соціальні мережі, бажання поскролити стрічку та звичайна прокрастинація, яку можна сприйняти як лінь, хоча зазвичай це наслідок перевтоми.

Отож, в якийсь момент, досить спонтанно, я підійшла до практики глибинної роботи. Просто зрозуміла, що хочу бути більш продуктивною.

У занурення мені допомагають наступні лайфхаки:

  • відкладаю телефон якомога далі;
  • досить голосно вмикаю музику в навушниках;
  • закриваю усі зайві вікна на ноутбуці та соцмережі;
  • роблю план, щоб відмічати виконані пункти та розуміти, як просувається робочий процес;
  • завжди слідкую за тим, щоб зручно сидіти.

Загалом мені тепер набагато легше розподіляти свій час. Раніше бували випадки, коли я працювала до 4-ї ранку. Зараз таких ситуацій немає, я чітко знаю, що треба зробити та коли.

Кирило Шикунов, PHP Developer у Boosta:

У моєму випадку повного занурення потребує процес написання коду. Це може бути розробка нового функціоналу, коли важливо продумати усі деталі. Або ж необхідність виправити якийсь баг. Це нагадує роботу слідчого в поліції: ти крок за кроком збираєш інформацію, щоб зрозуміти сценарій злочину.

Але від цього цікавого процесу часто можуть відволікати мітинги. Тому що кожна зустріч, зазвичай, має окрему тему та мету. І, як наслідок, доводиться повністю перемикатися.

Спробувати практику глибинної роботи мене наштовхнув мій годинник, на якому був вбудований функціонал Pomodore Timer. Він запускався та вимикав усі повідомлення. Протестувавши декілька днів, я зрозумів, що мені це підходить. Значно простіше починати складну задачу, коли ти знаєш, що працюватимеш з нею не весь день, а тільки 25 хвилин, а потім буде перерва на відпочинок. Це допомагає обдурити мозок і таким чином посилити мотивацію працювати.

У мене є два лайфхаки, які допомагають налаштуватися на продуктивну роботу:

Перший — це музика. Але тут є нюанс: треба вмикати музику, яка подобається за стилем, але  раніше ти її не чув. Бо якщо знаєш слова пісні, то несвідомо підспівуватимеш — й продуктивно працювати не вийде.

Другий — це метод Pomodoro, про який я вже згадував раніше. Якщо дуже важко розпочати, або задача не надто цікава, ця техніка допомагає. Ще в мене є shortcut для iOS-девайсів. При запуску відкривається pop-up, де можна обрати кількість хвилин (за замовчуванням це 25), створюється таймер і вмикається фокус-режим Work. У мене налаштовано, що у цьому режимі я можу отримувати повідомлення тільки зі Slack, календаря, пошти та застосунку «Київ Цифровий».

У моєму випадку, це збільшило швидкість виконання задач. Важко сказати у цифрах, але на рівні відчуттів із таким підходом мотивація суттєво зросла.

Навичка глибинної роботи важлива для будь-якої діяльності, що вимагає концентрації та розумових зусиль. Шлях до здобуття цієї навички подібний до занять у спортзалі — регулярні наполегливі тренування та підвищення «планки». При цьому, як і в спорті, можна обирати найкомфортніший для себе спосіб та отримувати високі результати. Але, щоб система працювала, потрібно не забувати про баланс, чергувати інтенсивну роботу та розвантаження. Дбайте про себе, працюйте глибинно та досягайте вершин разом з Boosta!

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук