Космічний апарат Voyager 2 зараз — у 20 млрд км від Землі. І все ще передає сигнал

Читати на RU

Космічне агентство NASA запустило апарат Voyager 2 біля 45 років тому назад. Зараз він знаходиться на відстані у 19,9 млрд км від Землі, але все ще передає сигнал: інженери порівнюють це із чуттям «серцебиття» апарату. Про це повідомляє дослідницький центр NASA Jet Propulsion Laboratory.

  • Voyager 2 відправили досліджувати Сонячну систему, а також космос за геліосферою ще у серпні 1977 року, тож 2023 року в нього — 45-річний ювілей місії. Це — один із найупізнаваніших космічних апаратів, свого часу настільки ж популярний, як марсоход Curiosity.
  • Увесь цей час апарат віддалявся від Землі і зараз перебуває на відстані в 19,9 млрд км від нашої планети. Він подорожує зі швидкістю 55,346 км на годину, і через величезну відстань між ним і Землею, між відсиланням команди і прийомом проходить десь 18 годин.
  • З ним комунікують через мережу антен NASA Deep Space Network. Нещодавно через помилкову команду його антена відхилилася на 2 градуси і перестала приймати сигнал, але 1 серпня 2023 NASA повідомило, що апарат все ще лишається на зв’язку. Щоб вповні відновити комунікацію, доведеться чекати жовтня, коли апарат вчергове переорієнтує свою антену на Землю.
  • Voyager 2 та його апарат-близнюк Voyager 1 — єдині створені людиною об’єкти, яким вдалося вийти за межі геліосфери (згенерованих Сонцем часток та магнітних полів). Voyager 2 став єдиним космічним апаратом, якому вдалося пролетіти повз Нептун та Уран. Кожен із них має «на борту» золоті пластини із основними даними про людство та природу планети Земля: при запуску вчені сподівалися на імовірність того, що апарат із часом долетить до неземного розуму.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук