Savvy Games, що купила Scopely з офісом в Україні, зірвала угоду на $2 млрд з Embracer, яка має активи у рф

Читати на RU

Ще з 2022 року Embracer Group, не розкриваючи другу сторону угоди, вела семимісячні переговори про співпрацю на загальну суму $2 млрд. В травні 2023-го стало відомо про розрив угоди, проте хто був ймовірним партнером так і не повідомлялося.

Як стало відомо Axios, раніше невідомим партнером у мега-угоді була компанія Savvy Games, яка повністю належить державному суверенному фонду Саудівської Аравії й нещодавно придбала американську Scopely з офісом в Україні за $4,9 млрд.

Деталі зірваної угоди

  • Embracer Group AB — шведський холдинг відеоігор і медіа, що базується в Карлстаді (Швеція). Компанію було засновано під назвою Nordic Games Licensing у 2011 році як частину Nordic Games Group і як материнську компанію видавця Nordic Games GmbH.
  • Що цікавіше — компанія продовжує працювати на ринку росії. Крім того, Embracer Group є власником компанії, що працює в росії й має річний дохід понад 350 мільйонів шведських крон. Таку інформацію отримала шведська редакція радіоновин P4 Värmland від російських податкових органів.
  • З листопада 2022 року Embracer обіцяла інвесторам новини про вигідне «трансформаційне партнерство… з кількома галузевими партнерами». У Embracer навіть відзначали, що сторони досягли усного зобов’язання в жовтні 2022 року, яке призведе до отримання понад $2 млрд «контрактного доходу від розробки протягом шести років».
  • Але вже 24 травня 2023 року керівництво Embracer оголосило про розпад одного з цих масштабних партнерств, ретельно уникаючи називати партнера. «Вся документація була завершена і готова до роботи станом на вчора. Ми попросили виконати угоду до нашого оголошення за 4 квартал. Однак пізно ввечері ми отримали від контрагента негативний результат», — повідомили в компанії.

Таємним партнером виявився Savvy Games

  • З чотирьох джерел, знайомих з угодою, які не мали права говорити про це публічно, і після перегляду документації, пов’язаної з запланованим партнерством Axios дізнався, що таємним партнером була Savvy Games.
  • Savvy з’явився в січні 2022 року як продовження суверенного фонду добробуту Саудівської Аравії, або Фонду державних інвестицій (PIF), та була створена як спроба інвестувати в ігри та диверсифікувати економіку Королівства. Це було очікувано, оскільки на той момент PIF вже став одним із найбільших акціонерів кількох великих ігрових компаній, зокрема Nintendo, Take Two Interactive та Electronic Arts.
  • Після заснування Savvy Games негайно оголосив про покупку двох кіберспортивних фірм на $1,5 млрд та зобов’язався інвестувати ще $38 млрд в ігрову індустрію.
  • З цікавого — в квітні 2023 року Savvy Games купила компанію Scopely з офісом в Україні за $4,9 млрд. На той момент це стало шостою найбільшою угодою в історії геймдева.

Після розірвання угоди Embracer має збитки

  • Для розуміння, за останні роки компанія Embracer стала відомою завдяки низці придбань, у тому числі купівлі кількох елітних студій у травні 2022 року за $300 млн разом із правами на культову ігрову франшизу Tomb Raider. У серпні 2022 року компанія оголосила про покупку прав на «Володаря перснів» за $365 млн.
  • Проте наслідки невдалої угоди призвели до різкого падіння акцій The Embracer Group одного з найбільш ненажерливих покупців студій відеоігор за останні кілька років — і змусили її перейти до режиму скорочення витрат.
  • Embracer оголосить про останні квартальні прибутки вже 17 серпня, коли компанія може почати детально описувати скорочення витрат, які вона пообіцяла ввести до 1 жовтня.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук