Замовлення Сербією 20 000 Shahed-136 — це написаний нейромережею фейк, що підхопили ЗМІ

Читати на RU

Ряд провідних українських ЗМІ доволі завзято поширили новину про те, що нібито Сербія домовилась з Іраном щодо закупівлі дронів-камікадзе Shahed-136, при цьому одразу в кількості 20 000 штук.

Проте, як повідомляє Defense Express, першоджерелом новини є пост спільноти Terror Alarm, який повністю згенерувала нейромережа, додавши в нього інформацію про «православних фундаменталістів» що воюють «проти католицького світу».

  • В новинах повідомлялось, нібито під час візиту сербської делегації до Ірану, яку очолював заступник міністра закордонних справ країни Горан Алексич було укладено угоду про придбання 20 000 Shahed-136.
  • Першоджерелом новини вказується видання Etto.ba. Але, доволі швидкий фактчекінг дозволяє розкрутити джерело новини, якою насправді є Thegeopost. Проте сам він Thegeopost взяв інформацію щодо цього контракту з поста спільноти Terror Alarm.
  • І як йдеться в описі самої спільноти у соціальній мережі, а також на її сайті — «це перша у світі редакція новин, яка генерується штучним інтелектом». Саме тому у згенерованій штучним інтелектом новині написані наступні, абсолютно абсурдні рядки: «останні 2 роки Іран озброює православних фундаменталістів у Росії, Вірменії та Сербії проти католицького світу».
  • Для розуміння «надійності» джерела можливо докласти наступний допис, де змішались «квантові технології», які генерують «новини» з потужністю 7 млрд людських мізків та погрози «випустити його на волю».
  • Водночас треба зазначити, що дійсно заступник міністра закордонних справ Сербії Горан Алексич відвідував Тегеран. Це сталось 7 серпня і він зустрівся з заступником очільника МЗС Ірану Алі Багері Кані.
  • Відповідно до офіційного повідомлення іранського уряду ця зустріч торкалась торгово-економічних аспектів та завершилась стандартними висловами про те, що «Сербія виступає за розвиток відносин з Іраном у різних сферах». Але інформації щодо замовлення Сербією іранської зброї немає.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук