World of Tanks на реальній війні: у що українські воїни грають на передовій

Читати на RU

Журналісти The New York Times звернули увагу на те, що українські бійці на передовій часто проводять вільний час за мобільними іграми. Зокрема, у войовничій World of Tanks. Дивно, адже вони знаходяться в епіцентрі реальної війни, де можна втратити не віртуальні танки, а справжні, ціною власного життя.

В які ігри та чому грають українські бійці? AIN.UA пропонує стислий переклад матеріалу.

Фото в цьому матеріалі: NYT

В українських бійців переважно є доступ до супутникового інтернету Starlink, а ще є смартфони. Тож проникнення мобільних відеоігор тут очевидне. Війна часто відзначається тривалими періодами застою, що супроводжуються нудьгою, тож чому б не відволіктися на World of Tanks?

Бажання зіграти у жорстоку відеогру в розпал найжорстокішої війни з часів Другої світової може спантеличувати, але це дієвий спосіб для солдат психологічно впоратися з кровопролиттям навколо них через відмежування.

Чому грають?

Сержант з позивним Сільвер з артилерійської бригади, що дислокується біля міста Сіверськ на сході країни, вважає, що популярність гри World of Tanks спричинена тим, що більшість грали в неї ще до початку повномасштабного вторгнення та принесли з собою це захоплення після мобілізації.

World of Tanks Blitz досягла піку кількості користувачів у середині грудня 2021 року, коли, згідно із статистикою від SteamDB, одночасно в гру грали понад 50 000 людей. Через тиждень після вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року це число впало приблизно до 31 000.

Український танк Т-80 із наклейкою World of Tanks на корпусі в Бахмуті в червні 2022 року

Значна частина клієнтської бази пана Фрішмана, який керує ігровим клубом у Харкові, – поранені солдати, які одужують далеко від фронту, граючи в жорстокі ігри, такі як PUBG, Counter-Strike і, звичайно, World of Tanks.

«Мені було важко зрозуміти, чому вони грають у ці ігри, — каже Фрішман. – Але потім я зрозумів, що вони розслабляються, вони грають зі своїми друзями».

Звісно, на передовій панують й інші ігри. Солдати загону безпілотників, що знаходилися за охопленим боями східним містом Сіверськ, навпаки, не хочуть грати в ігри про війну, враховуючи обставини. Замість цього вони грають у FIFA.

«Навіщо нам грати у World of Tanks, якщо вона – тут?» — каже один з них, маючи на увазі справжню війну.

Чи можна навчитися воювати у грі?

Безперечно, досконало зроблена гра про війну може стати корисною для бійця з тренувальної точки зору.

«Ти начебто вчишся працювати в команді та розвиваєш тактику в грі, — пояснює лейтенант Вернигора. Йому був 21 рік, коли минулого року зняли на відео, як його танк бився з російськими, що значно переважали чисельністю. – Я намагаюся застосовувати ті ж маневри, що й у реальному житті».

Значна частина стратегії World of Tanks базується на пілотуванні танка на полях битв, які змодельовані на основі досвіду Другої світової війни та інших конфліктів. Гравці покладаються на те, наскільки швидкі, сильні та добре озброєні їхні танки порівняно з танками інших гравців, і, як і в реальних танкових битвах, можуть використовувати місцевість для маскування та захисту своїх броньованих машин.

Але в реальному житті — особливо в обстріляних снарядами окопах на східному фронті України — у бійців інша стратегія: виживання.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук