Уряд врегулював отримання електронного резидентства України іноземцями

3 квітня 2023 року набрав чинності законопроєкт N5270 щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів, який дозволяє іноземцям здійснювати підприємницьку діяльність та сплачувати податки в Україні без залишення країни проживання.

Як повідомляє Мінцифри, тепер уряд ухвалив постанову, яка врегульовує механізм набуття та скасування статусу е-резидента, та інші технічні деталі, необхідні для запуску програми.

Що таке е-резидентство?

Як повідомляв AIN.UA, е-резидентство — це спеціальний статус для іноземців, що відкриває можливість вести бізнес в Україні онлайн, без фізичної присутності. Запуск е-резидентства дозволить іноземцям:

  • отримати статус е-резидента;
  • зареєструватися як ФОП 3 групи без фізичної присутності в Україні;
  • сплачувати єдиний податок у розмірі 5% від суми доходу;
  • відкрити онлайн банківський рахунок для підприємницької діяльності.

При цьому оподаткування та звітність для е-резидентів будуть автоматизованими. А наявність таких платників податків сприятиме наповненню державного бюджету України та розвитку цифрового бренду держави.

Що ухвалив уряд?

Ухвалена постанова — важливий крок перед повноцінним запуском е-резидентства. Постанова врегульовує:

  • механізм набуття та скасування статусу е-резидента;
  • порядок формування та ведення системи «Е-резидент» спільно з Державною податковою службою та банками;
  • захист персональних даних електронних резидентів. 

«Е-резидентство — це наша цифрова відповідь на глобалізацію. Іноземці отримають право реєструватися в Україні фізичним особам-підприємцям, відкривати банківські рахунки та вести свій бізнес онлайн. Зручним є також механізм сплати податків та звітування для е-резидентів: це робитиме український банк, у якому в е-резидента відкрито поточних рахунок, адже він виступає податковим агентом такого іноземця. Завдяки цьому проєкту ми відчинимо двері для додаткових зовнішніх інвестицій і надамо механізм для ведення бізнесу в Україні без бюрократичних бар’єрів», — зазначив заступник Міністра цифрової трансформації Олександр Борняков. 

Коли запустять програму?

Повноцінно е-резидентство запустять після завершення розробки та тестування інформаційної системи. Наразі триває розробка зазначеної системи.

Е-резидентство України не буде доступне громадянам росії, Білорусі та країн, що входять до «сірого» чи «чорного» списку FATF. Також е-резиденти не зможуть надавати послуги українським громадянам, тобто працюватимуть тільки з іншими іноземцями.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук