Welcome ab(oard)road: як знайти роботу за кордоном, якщо ти ІТ-початківець

Український ІТ-ринок схожий на море у сезон штормів: все швидко змінюється. Час від часу приходить велика хвиля вакансій в пошуках спеціалістів і за них рекрутери ведуть боротьбу, а буває навпаки, коли приходить хвиля кандидатів, і вже вони намагаються зайняти місце під сонцем першими. Разом з тим завжди присутня одна незмінна — найскіловіші в усі часи неодмінно знаходять свого роботодавця та продовжують розвиватися з ним.

За даними DOU, у серпні на ринку стався новий рекорд – на сайті було відкрито 4199 вакансій для ІТ-спеціалістів. Це найбільша кількість відкритих вакансій з початку 2023 року. Разом з тим, виросла і конкуренція — середня кількість відгуків була найбільшою за останні кілька років — 29,9 заявки на одну пропозицію про роботу. Іншими словами, якщо ви кидаєте своє CV на посаду Junior Developer в українську компанію, ймовірність того, що паралельно з вами будуть розглядати ще 28 кандидатів – дуже висока.

Чи є альтернатива українському ІТ-ринку? Чи можливо знайти роботу за кордоном українцю з досвідом роботи в українських компаніях та українською освітою? Відповідь однозначна – так.

Ми поговорили з випускниками української школи програмування OKTEN, які працюють в Канаді, Великій Британії та Чехії, й дізналися все про рекрутинг та процеси в цих країнах. У цій статті ми розкажемо, які навички та знання потрібні українському ІТ-спеціалісту (особливо початківцю), щоб працювати в Європі чи за океаном.


Матеріал підготовлено за підтримки OKTEN School
Що це означає?


Влад Щеглов. Software Developer. Працює у Великій Британії. Влад вчився у Київській політехніці на факультеті обчислювальної техніки й обожнював програмувати. Він ще не знав, чим саме хоче займатися у житті, й хотів повчити різні мови на курсах програмування, щоб бути на рівні зі своїми талановитими однокурсниками. Але через повномасштабну війну йому довелося робити вибір у прискореному темпі, виїхати за кордон та шукати там роботу без досвіду. 

Маріанна Галич. Frontend Developer. Працює у Чехії. Виїхала за кордон з маленькою донькою після початку повномасштабної російсько-української війни. Раніше працювала на Прикарпаттяобленерго інженером навколишнього середовища та була екоактивісткою. Але в новій країні довелося будувати своє життя з нуля – тому вона пішла на курси програмування в OKTEN та знайшла роботу з першої співбесіди.

Віктор Кмін. Full-stack developer. Працює у Канадській компанії. Закінчив Львівську політехніку, отримав спеціальність системного адміністратора. Почав свою кар’єру на заводі Fujikura, бо хотів працювати на міжнародну компанію, особливо на японську. Подався на системного адміністратора, але подивившись його резюме, роботодавці запропонували написати бухгалтерську програму на Java. Працював певний час в США, та в Україні віддалено на різні ІТ-компанії, але потім переїхав до Канади.

Стратегія, везіння та чесність: як шукати роботу за кордоном

Віктор: мій шлях почався у Польщі, коли я підпрацьовував влітку і носив мішки з цементом. Тоді в мене було відчуття, що я просто там вмираю. А мені було 19 років, я був молодий хлопець. Тому я вирішив, що ще одне літо не витягну, і зубами вгризся у курси програмування. Спочатку займався самоосвітою, але на ринку забагато інформації – відкриваєш одне відео, здається, що все зрозумів. Інше — там все по-іншому. Плюс потрібні базові принципи. У 2018 році, коли вчився на 2-му курсі, пішов в OKTEN. Закінчив Java Complex, програма там включала в себе і Frontend, і Backend, багато технологій, необхідних для роботи, постійний супровід менторів, контрольні проєкти — повний комплекс для старту, і паралельно працював за освітою.

Як знайти роботу за кордоном у сфері ІТ? Є різні платформи: GlassdoorFreelancer, Upwork. Можна пробувати брати замовлення, навіть цілими командами і виконувати їх. Але це може бути довгий тернистий шлях. Більшості моїх друзів пощастило: вони знайшли клієнтів випадково, бо просто перекинулись парою фраз в кафешці. Це як перше кохання: ти просто відчуваєш момент, за який треба вхопитися. Треба комунікувати, пропонувати працювати разом, шукати вакансії у знайомих в міжнародних компаніях. Саме воно на голову не впаде – потрібно діяти.

Це як перше кохання: ти просто відчуваєш момент, за який треба вхопитися. Треба комунікувати, пропонувати працювати разом, шукати вакансії у знайомих в міжнародних компаніях. Саме воно на голову не впаде – потрібно діяти.

Найлегше знайти роботу у Європі, тому що ментально ми дуже схожі. Багато хто з нас хоча б раз у житті був у країнах ЄС. Для них ми не якісь там люди з космосу, як для американців чи канадців. Вони нічого не знають про нашу освіту та звички, до того ж, велика різниця у часі. На ринок США та Канади добре виходити, якщо у вас є ідея хорошого стартапу, адже там багато застарілих технологій. Умовно, «Нова Пошта» там залетіла б на ура.

Влад: Ми з батьками визначили, що я переїду до Англії, адже я добре знав англійську мову і їздив на мовні курси влітку 2019. Я все життя жив у батьківському домі й тут треба було аж так далеко виїжджати та шукати роботу. Я думав, як мені там жити, за які гроші? Моя сім’я не може дозволити орендувати мені квартиру, тому що це дорого. Я не можу сказати, що дуже впевнено почував себе у пошуці роботи за фахом, тому я планував шукати мануальну роботу – наприклад, на складі.

Втім я все одно вирішив погуглити «робота ІТ в UK» і почав дивитися, як проводять інтерв’ю з розробниками – такого контенту на ютубі я знайшов дуже багато. І зрозумів, що після проходження курсів в OKTEN, додаткових лекцій та рекомендацій можу відповісти на 80% тих питань, які вони ставлять – особливо з технічної частини. Паралельно я почав шукати прогалини у своїх знаннях і закривати їх – на курсах, де вчився, і читаючи різні джерела. Я дивився вебсайти з вакансіями і мене приємно здивувала наявність вакансій, тобто в Англії їх доволі багато. Англія активно наймає початківців, випускників вишів з добрим дипломом. В них для цього навіть є термін – «градюейти». Я подався на офіс взагалі і не був обмежений регіоном, тому в мене був великий вибір. Знайшов декілька варіантів, на які я підходжу по стеку. Чесно кажу, я спочатку їх просто зберіг і не наважився податися. Одного разу я сидів із друзями в кафе, набрався хоробрості і вирішив таки спробувати. Ось так я просто і подався, прямо в кафе написав cover letter (супровідний лист). З однієї компанії відповіли одразу і скинули тестове – це був автовідповідач.

Я почав шукати прогалини у своїх знаннях і закривати їх – на курсах, де вчився, і читаючи різні джерела. Я дивився вебсайти з вакансіями і мене приємно здивувала наявність вакансій, тобто в Англії їх доволі багато.

Для того, щоб продемонструвати свої технічні скіли, мені потрібно було зайти на платформу і дати доступ до камери. Вона робила скриншот кожні 10 секунд, щоб ти не міг гуглити й слідкувала за моєю роботою, щоб ніхто поруч мені не міг підказувати рішення. Тестове завдання здалося мені легким і далі був етап співбесіди: мені допоміг гарний рівень англійської мови та вміння комунікувати. Були питання про те, хто я, чим я займаюся, де я і так далі. Я просто чесно розповів про свій досвід і все вийшло

Маріанна: Тут в Чехії я б не стягнула фізичної роботи, бо маю маленьку дитину. Я пробувала йти на завод, але мене вистачило на три дні, довелося повернути робочі штани, які мені видали, і йти шукати роботу далі. Я не знала нічого про програмування, в мене незавершена вища освіта. Просто подумала, що якщо добре вчитися на курсах — можна знайти віддалену роботу, адже там гарантували, що з отриманими знаннями на курсі Javascript в OKTEN та відтренованими навичками точно працевлаштуєшся. Не обов’язково в Чехії, навіть в Україні. Додатково до основного навчання я дивилася відео, читала статті, переглядала чужі коди –  більшу частину мого дня займало програмування. Згодом я почала ходити на воркшопи від чеських ІТ-компаній – вони часто запрошують людей на навчання. Я просто хотіла зануритися в цю атмосферу, зрозуміти, що до чого.

Додатково до основного навчання я дивилася відео, читала статті, переглядала чужі коди –  більшу частину мого дня займало програмування.

Мені розповіли, що в Чехії дуже не вистачає ІТ-спеціалістів: ринок пустує. Тоді я вирішила розсилати резюме і це була найскладніша частина процесу. Я чесно  написали всю інформацію про себе: досвіду не маю, але вчуся на курсах і загалом вмію вчитися. Також я вказала свої кар’єрні досягнення на попередньому місці роботи – це виявилося важливо. Як тільки я почала розсилати, мені прийшло 2 відмови і 2 запрошення на співбесіду. Я погодилась і спитала, якою мовою буде розмова. Мені відповіли, що чеською. Я знала чеську на мінімум і не була готова півтори години говорити чеською про себе і розробку. Але все пройшло добре – їм взагалі байдуже, як ви формулюєте речення, скоріше важливо хотіти й вміти комунікувати.

Soft & Hard skills для роботи на міжнародну компанію: комунікабельність, логічне мислення та делікатність

Віктор: міжнародний, умовно західний ІТ-ринок цінує три риси чи якості – відповідальність, комунікабельність та прагнення до саморозвитку.

  • Відповідальність. Потрібно працювати якнайкраще і не дурити клієнта. Працювати 2 години й казати, що працюєш 8, і далі сидіти плювати у стелю – погана ідея, так нічого не вийде.
  • Комунікабельність. Клієнт платить гроші й хоче отримувати добрий результат, тому не треба боятися бути трохи душним і сказати, що щось не працює – наприклад, кнопка. Також важливо не боятися свого боса, адже він такий самий чувак, як і ти. Йому важливо отримати добрий результат. 
  • Постійний саморозвиток. Твій клієнт хоче бачити прогрес, йому важливо знати, що за рік ти виріс на дві сходинки й навіть більше. Тому потрібно безперервно самовдосконалюватися. 

Щодо Hard skills тут важливо сказати, що для ІТ-спеціаліста важливо логічне мислення. Все інше — мови програмування та фреймовки — це лише інструменти. Не важливо, яка в тебе викрутка чи молоток, якщо ти не вмієш нічого лагодити – нічого не вийде. Тому розвивайте логічне мислення.

На українському ІТ-ринку ти маєш знати щось одне ідеально, все інше може бути по нулях. Це працює, коли ти хочеш закривати якусь одну маленьку задачу. Але на Заході ти маєш знати всього потрошки, але і в чомусь одному розбиратися прям ідеально. 

Маріанна: З мого досвіду, дуже важливо вміти розмовляти й будувати добрі стосунки. Намагатися порозумітися з командою, навіть якщо не знаєш їхньої мови, як було в мене. І не боятися говорити про те, що чогось не знаєш. До нас в команду нещодавно прийшов Middle-розробник, але не пропрацював і два тижні. Він не ставив питання, робив собі роботу і робив багато помилок. Але через невміння комунікувати не було можливості пофіксити проблеми і налаштувати процеси, тому його не взяли в команду.

Також важливо розуміти, що на випробувальному терміні команда дивиться на тебе як на людину – як ти реагуєш на стрес, проблеми тощо. Наприклад, в нас в команді ліди переважно спілкуються чеською й іноді, щоб порозумітися, потрібно грати в крокодила. А ще в Чехії тебе беруть на роботу не під задачу, а як людину. Вони готові в тебе вкладати час, оплачувати тобі навчання і розвивати тебе, якщо ти вмієш працювати в команді.

Влад: Дуже потрібно мати гарні комунікаційні навички і вміти пояснювати чітко свої думки команді. В Англії ти ймовірно будеш працювати в команді розробників різних національностей, бо багато емігрантів і всі вже до цього звикли. Потрібно розуміти, що деякі люди можуть не дуже сильно володіти англійською, можуть помилитися і сказати щось таке, що тебе може образити. Але вони найімовірніше не мають цього на увазі – тобто важливо мати делікатність. Також у Великій Британії чомусь багато шукають спеціалістів на C#, вони люблять на ньому писати Backend. не знаю чому, але можна взяти собі цю інформацію на озброєння.

Як працювати в міжнародних командах: процеси, комунікація, daily life, відмінності від України

Віктор: Насправді не скажу, що воно якось дуже сильно відрізняється, тому що українське ІТ направлено на ринок США і Канади, й ми вже намагаємось перебрати best practisies наших північноамериканських колег. Тому відносно менеджменту все дуже схоже. 

Стосовно комунікації: якщо ви приїжджаєте в США, вам потрібно бути дуже ввічливим, стриманим і вихованим. Бо вони всі супервихованні. Оскільки це країна емігрантів, всі люди різні й треба бути зі всіма дуже обережним й намагатися не сказати нічого зайвого.

Також в Канаді дійсно працює Work-Life balance. Люди реально відпочивають, та приділяють багато часу сім’ї. О 8 вже в офіс забитий, але там в о 3-й 4-й дня уже нікого немає на роботі. Люди гуляють, займаються спортом та дітьми.

Маріанна: У мене тут повністю вільний графік, але я маю відпрацювати 120 годин на місяць. Якщо хочу більше – можу взяти собі більше роботи. Також мені виділяють години і кошти на освіту. Що ще мене здивувало, так це те, що фідбек мені давав сам власник компанії – перевіряв все, що роблю, дивився мій код. Було таке, що після тижня роботи він прийшов до мене і сказав, що мені потрібно краще практикуватися.

Влад: Поки я вчуся і не можу порівняти з українським ринком. Але мені цікаво, що в нас невелика компанія і в команді працюють дуже різні люди: британці, іспанці і українці. До речі, я порекомендував взяти до нас в команду українців – в червні вони почали працювати віддалено. 

Кордонів в IT-сфері майже не існує, є відмінності в підходах, менталітеті, підтримці сфери в країнах та її розвитку. Головне — мати гарний фундамент в програмуванні, досвідчених викладачів, які люблять свою справу, бажання вчитися і розвиватися, і не забувати про вміння комунікувати і бути дисциплінованим.

ТЕКСТ Катя Старокольцева-Скрипник

ЛІТЕРАТУРНИЙ РЕДАКТОР Оля Закревська

ФОТО Особисті архіви героїв

ПРОДЮСЕР Надя Миколаєнко

МЕНЕДЖЕР Ірина Насильнєва

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук