Amazon інвестує до $4 млрд у Anthropic — це конкурент OpenAI

Читати на RU

Компанія Amazon 25 вересня оголосила про одну з найбільших інвестицій за всю історію свого існування. Мова, звісно ж, про проект у сфері штучного інтелекту — Anthropic. 

  • Сума інвестиції складає до $4 млрд. Amazon отримає міноритарну частку компанії. 
  • Невідомо, яку нову оцінку отримає стартап. Раніше вже було залучено близько $1 млрд інвестицій, оцінка складала $4,1 млрд. Нові цифри не повідомляються, але показово, що Amazon все ж отримує самі міноритарну частку. 
  • Компанії також оголосили про «колаборацію»: моделі Anthropic працюватимуть на потужностях Amazon Web Services. 

Anthropic — заснований у 2021 році вихідцями з OpenAI. Проект потужно розвивається і, за словами експертів, є одним з головних конкурентів OpenAI. У стартапу є свій AI-чатбот Claude 2, що виступає конкурент ChatGPT. 

Чому це цікаво? Для Amazon угода — можливість не пропустити хайп навколо штучного інтелекту і не просто запустити якийсь сервіс на своїх продуктах, а стати дотичним до створення таких продуктів. Сьогодні значний конкурент компанії — Microsoft, яка вже інвестувала $11 млрд у OpenAI. Щоправда, ми бачимо, як Microsoft інтегрує сервіси OpenAI у свої продукти і в той же час поки не дуже зрозуміло, чи буде Amazon якось інтегрувати Anthropic собі. 

Поки експерти вказують, що Amazon скоріше зароблятиме не на інтеграції AI, а на тих, хто захоче їх використовувати. Компанія вже розробляє кастомні чіпи для тренування AI-моделей та буде продавати свої потужності іншим. Як пише CNBC — Amazon стане таким собі one-stop shop для штучного інтелекту: свої чіпи для тренування моделей, продаж цього сервісу, і AWS, що буде це все опрацьовувати.  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук