Екосистема IoT проєктів : другий Yalantis-мітап у Варшаві

Yalantis вдруге зібрав українську IT-спільноту у Варшаві на Yalantis Meetup: IoT Edition. Компанія має кілька поточних проєктів у секторі зеленої енергетики, медичного та промислового ІoT та впроваджує knowledge sharing для фахівців офлайн і онлайн. Захід зібрав понад 50 учасників української технологічної спільноти. Троє спікерів з Yalantis ділилися своїм практичним досвідом роботи над IoT-проєктами.

IoT в Україні — відносно молода і вільна галузь. Протягом останніх 40 років технологія стала могутнім інструментом для бездротового обміну даними між різними пристроями та автоматизованого моніторингу їх стану.

Але як можна ефективно використовувати IoT для вирішення завдань в аграрному секторі, логістиці, медицині та інших галузях бізнесу? Спочатку технологічним ентузіастам варто розібратися з екосистемою IoT-проєктів, вимогами та типами девайсів. Для цього на мітапі були представлені технічні й бізнесові теми, щоб охопити ширший пул тем та різні точки зору.

«Один з моїх найулюбленіших пресейлів – це комплексний проєкт для Industrial IoT-вендора. Вони займалися системами подачі та очищення повітря: датчики якості повітря, сенсори вібрації та інших показників ефективності роботи великих промислових підсистем. В їх документації було використано специфічну термінологію, хоча й описувалася загалом класична IoT система. Для того, щоб вести діалог, побудувати розуміння їх системи та проблемних ланок, залучити дев-команду, – вам спочатку треба намалювати хоча б ERD того що клієнт описує, ідентифікувати компоненти. І якщо ви знаєте загальну схему IoT екосистеми — ви точно знаєте, що шукати, що десь є end devices, є connectivity devices, є applications, data processing, за якими б назвами ці компоненти не ховалися. Ви розумієте зв’язки. Наприклад, в документації цього клієнта не було згадувань про connectivity devices, але ж ми знали, що вони мають бути. Уточнили й виявилось, що так, вони використовували свої кастомні gateways, які працювали виключно з їх девайсами. Це великою мірою вплинуло на наше технічне рішення. Маючи розуміння структури екосистеми, ви можете швидко осягнути конкретне рішення клієнта та зрозуміти, які проблеми він намагається вирішити», — Олександра Жильцова, Senior Business Analyst у Yalantis.

Олександра у своїй доповіді розглянула загальну структуру IoT-екосистеми та систему вимог до продукту. Вона також висвітлила тему IoT нетворкінгу, як самостійного напрямку в дослідженнях і розробці. Зокрема, Олександра розглянула реальний проєкт з галузі Industrial IoT та внутрішньої структури його мережі.

У роботі над IoT проєктами, Yalantis використовує парадигму граничних обчислень (edge computing) і в більшості випадків – за допомогою мови Rust. Про переваги та недоліки edge computing та мови програмування Rust, розповів другий спікер:

«При виборі між Edge Computing та Cloud Computing важливо враховувати контекст. Для індустріальних середовищ, де час прийняття рішень грає важливу роль, Edge Computing стане чудовим рішенням. У середовищах, де негайність прийняття рішень не грає ролі, Cloud буде простішим в інтеграції, а кошти на інфраструктуру будуть меншими. Також необхідно враховувати специфіку середовища і характер даних, які потрібно обробляти. Саме тому краще вибрати гібридний підхід, поєднуючи Cloud and Edge Computing. Це дасть можливість отримати хорошу інфраструктуру, де рішення можуть прийматися швидко для важливих даних і при цьому отримати всі переваги cloud рішення», — Денис Гуков, Head of IoT Unit у Yalantis.

Далі учасники обговорили підходи до тестування IoT-рішень. Зростаючий обсяг з’єднаних пристроїв породжує виклики, пов’язані з їх тестуванням. Існує нагальна потреба в ретельному тестуванні IoT-систем, оскільки навіть найменша помилка може мати серйозні наслідки для безпеки та функціональності цих пристроїв. Спікер поділився практичним досвідом тестування IoT-систем, а також прикладами вирішення факапів у цій області.

«Тестування ІоТ рішень дуже складний та обʼємний процес. Треба перевіряти функціональні та нефункціональні характеристики на кожному архітектурному рівні системи, а також не забувати про негативні сценарії та едж-кейси. На самих початкових стадіях розробки вже треба задуматися про тестабіліті системи в цілому. І одним з рішень, які допомагають у тестуванні буде – створення симулятора девайсу», — Артур Шевченко, Head of QA Department у Yalantis.

За кращі питання до спікерів, учасники отримали подарунки від компанії. Крім виступів на учасників чекала Q&A сесія та нетворкінг.

Отже, Yalantis Meetup: IoT edition – це:

  • 3 години контенту та нетворкінгу;
  • 3 спікери;
  • 2 технічні та 1 бізнесова теми;
  • понад 50 учасників.

Записи виступів спікерів із презентаціями доступні за посиланням.

Це був другий офлайн мітап у Польщі після відкриття офісу Yalantis у Варшаві.
У вересні 2022 року компанія оголосила про відкриття офісу у Польщі.

Yalantis — українська аутсорсингова компанія, якій у 2023 році виповнюється 15 років. Команда Yalantis нараховує 500 спеціалістів. Компанія має офіси в Варшаві, Дніпрі, Києві, Львові та Ларнаці та понад 200 проєктів у своєму портфоліо. Переглянути актуальні вакансії можна на DOU.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук