Інфокампанія у Twitter використовує Ізраїль, щоб брехати про Україну: як із цим боротись

Про те, що Twitter через рішення Ілона Маска перетворився на середовище, сприятливе для дезінформації, не писав лише лінивий (а ЄС навіть провела дослідження про це). Зараз, із загостренням війни на Близькому Сході, акаунти, що поширюють антиукраїнські ідеї, використовують це, щоб зменшити підтримку Україні. AIN.UA розповідає, як можна протистояти цій інформаційній кампанії.

Які шкідливі ідеї поширюють

Серед найочевидніших ідей, які поширюють під час цієї кампанії свідомо або повторюючи десь чуте: мовляв, звірства ХАМАС у Ізраїлі показують, що росія в Україні воює стримано, і що жахи нападу на Україну перебільшені. Або навіть ставлять під сумнів саму реальність нашої війни, при чому, на жаль, це роблять не лише проплачені російські боти, але й цілком реальні лідери думок.

Наприклад, твіт Дональда Трампа-молодшого про те, що він не бачив підтверджень війни в Україні стільки, скільки за кілька днів війни у Ізраїлі.

Цей твіт добре демонструє, чому українцям зараз важливо не лишатись осторонь. Лайки до твіту із явно брехливим маніпулятивним твердженням, що натякає на «перебільшення» страждань українців від нападу росії — майже 90 000. Реплай від GeoConfirmed у цьому ж треді, який доводить, що Трамп-молодший бреше, набрав 18 600 лайків. Брехня у таких випадках майже завжди за лайками і охопленнями перемагає спростування, адже першочергове такі твіти лайкає та розносить лояльна лідеру думок аудиторія.

Є й інші шкідливі повідомлення, від відомих та невідомих акаунтів із «синіми галочками». Воно майже дослівно дублюється у десятків, якщо не сотень таких акаунтів і подає аудиторії думку про те, що мовляв, уявіть, якби росія чинила такі звірства в Україні, із фото зруйнованої Гази.

Українцям не треба уявляти: вони знають, що росія використала усі види зброї, окрім ядерної, та вчинила усі види воєнних злочинів у цій війні. Але західна аудиторія про це знає не завжди. Кілька прикладів разом із прикладами критики таких постів (можна звернути увагу, що в них — величезні охоплення та кількість лайків):

Таких або подібних повідомлень — дуже багато, очікувано вони дзеркалять ті думки, які озвучує пропагандистське російське телебачення.

Тому важливо долучатися до протистояння цій інформаційній компанії.

Як їм протистояти

Якщо ви володієте англійською та маєте на це час, варто долучатися до спростувань таких повідомлень. Варіантів, як це робити, може бути кілька (приклади є у твітах вище):

  • Якщо у повідомленні є підстави, оформлювати скаргу на нього в Twitter за заклики до геноциду або насильства.
  • Додавати контекст із доказами через Community Notes — це одна із небагатьох функцій у Twitter, яка з’явилась за Маска і може бути корисною. Фактично, це доданий під твітом контекст із доказами про те, що у повідомленні міститься дезінформація або неповна інформація. Можна пробувати зареєструватись у цій спільноті (що таке Community Notes та як там реєструватись, можна почитати тут). А можна тегнути її, щоб привернути увагу до шкідливого твіта (@CommunityNotes).
  • Можна репостити або реплаїти під такими повідомленнями, але слід зважати, що пряма взаємодія із ними підвищить їхню ж «видимість». Саме тому на деяких прикладах у попередньому розділі українські користувачі шерять скріншоти повідомлень, а не самі повідомлення.
  • Якщо немає ідей, можна дивитись, що роблять інші користувачі для розвінчування цих повідомлень, і допомагати їм.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук