Війна в Ізраїлі стала іспитом для Twitter Маска. І він його «завалив» — Bloomberg

Читати на RU

Напад ХАМАС на Ізраїль та війна стали випробуванням для Twitter (зараз — X.com) Ілона Маска на те, чи може платформа бути джерелом об’єктивних новин. І Twitter це випробування не пройшов, як пише Bloomberg. Українські читачі цього видання, щоправда, могли би додати, що Twitter під керівництвом Маска «завалив» цей іспит ще раніше: після початку повномасштабного нападу росії на Україну.

  • Видання підкреслює, що Маск, після купівлі цієї соцмережі, перетворив її на недостовірне джерело інформації, особливо під час криз. Як приклад, наводить висвітлення останнього конфлікту на Близькому Сході після нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль.
  • Протягом годин після початку атаки соцмережу заповнили неверифіковані фото та відео, що ілюстрували насилля та воєнні злочини. Саме тоді, коли користувачі шукали інформацію про цей конфлікт. Ці фото та відео часто були старими або фейковими, а поширювали їх власники тих самих «синіх галочок». Були навіть спроби поширювати відео із відеоігор, як справжні відео воєнного конфлікту.
  • До того, як Маск купив Twitter, синя галочка авторизації означала, що користувач бачить перед собою акаунт, якому можна довіряти: верифіковане медіа або ж офіційний акаунт бізнесу. Після того, як цю галочку можна було купити за підписку, кількість акаунтів із нею, що поширюють дезінформацію, зросла. За даними дослідження стартапу TrustLab на замовлення Єврокомісії, в Twitter зараз — найбільша частка користувачів, що поширюють фейки, з-поміж усіх популярних соцмереж.
  • Майк Ротшильд, дослідник конспірологічних теорій та їхнього поширення у соцмережах, на якого посилається видання, сказав, що новини про атаку на Ізраїль були «першим справжнім тестом» для маскової версії Twitter, і цей іспит соцмережа яскраво завалила.
  • З точки зору української аудиторії, яка під час повномасштабної війни неодноразово стикалась із хвилями дезінформації про Україну, це щонайменше спірне твердження. Варто згадати і постійні блокування українських активістів у Twitter, і величезну кількість невідомих або свіжих акаунтів із синіми галочками, що поширюють фейки про Україну, і те, як сам Маск промоутить такі думки на свою багатомільйонну аудиторію.
  • Цікаво, що останнє нововведення у Twitter — публікація лінків без заголовків, лише картинками — може стати черговим внеском Маска у поширення дезінформації. Чому саме, AIN.UA писав раніше.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук