Фінський стартап використовує працю ув’язнених для тренування ШІ

Фінський стартап Metroc використовує оплачувану працю мешканців фінських в’язниць, щоб тренувати свої ШІ-моделі. Історію стартапу розповідає Wired, AIN.UA публікує її основні деталі.

  • Стартап Metroc, з офісом у Хельсінкі, шукав носіїв фінської мови для того, щоб тренувати свою велику лінгвістичну модель (відповідати на питання, оцінювати висловлювання і т. ін.) Така робота зазвичай не дуже цікава, рутинна і називається clickwork.
  • Знайти під таку роботу звичайних співробітників у Фінляндії із високими зарплатами та гарними соцзабезпеченням було важко. Тому керівники стартапу вирішили звернутися до в’язниць.
  • Одна із ув’язнених жінок, з якою поспілкувалося видання, і яка працює на стартап, описує цю роботу як доволі марудну, від неї швидко втомлюєшся, але платять погодинно (а не за швидкість або якість роботи), і за зміну в 6 годин ув’язнений може отримати приблизно 6 євро. У в’язниці, де вона відбуває покарання, лише троє ув’язнених викликалися працювати за ноутбуками радше, аніж шити одяг або займатися іншою роботою.
  • Керівництво проекту Smart Prison Project, з якими стартап домовлявся про працевлаштування ув’язнених, вважає, що такий тип роботи — це майбутнє і що він готує людей до життя поза стінами в’язниці.
  • Стартап нещодавно підняв раунд на $2 млн, щоб розвиватися у північних європейських країнах. Інвестори, з якими спілкувалась команда, були заінтриговані її зв’язком із фінськими в’язницями.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук