Апеляційний суд визнав правомірною націоналізацію «ПриватБанку» (оновлено)

Читати на RU

Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження у справі про оскарження рішень органів державної влади про виведення «ПриватБанку» з ринку за участю держави та підтвердив неможливість повернення банку колишнім власникам. Про це повідомила пресслужба НБУ.

15 листопада 2023 року суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року, яким було задоволено позов колишнього співвласника «ПриватБанку» Ігоря Коломойського до Національного банку, Кабінету Міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

«Сьогодні, через 6 років, суд підтвердив неможливість повернення «ПриватБанку» колишнім власникам, на докапіталізацію якого держава витратила понад 155 мільярдів гривень. Також слід констатувати, що усі рішення державних органів щодо націоналізації «ПриватБанку» є чинними», – повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Він додав, що апеляційний суд застосував Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності» № 590-ІХ (також відомий як «антиколомойський закон»), оскільки позовні вимоги у справі не відповідають положенням даного закону.

27 листопада 2023 року Господарський суд міста Києва закрив справу за позовом бізнесмена Геннадія Боголюбова, колишнього акціонера ПриватБанку, щодо визнання недійсними договорів купівлі-продажу в межах націоналізації банку у 2016 році. Суд також підтвердив законодавчо встановлену неможливість повернення акцій банку колишнім власникам.

Що відбувалось раніше

  • Як нагадали в НБУ, 18 грудня 2016 року Національний банк України ухвалив рішення про визнання «ПриватБанку» неплатоспроможним та подальше виведення з ринку за участю держави й звернувся до уряду з пропозицією набути права власності на акції банку. 
  • 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом Ігоря Коломойського визнав протиправним та скасував рішення уряду про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку за участю держави. 
  • 24 травня 2019 року НБУ подав апеляційну скаргу. 
  • 2 березня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд зупинив провадження у справі до розгляду Конституційним Судом України справи за позовом 64 народних депутатів щодо конституційності окремих положень «антиколомойського закону».
  • 1 червня 2022 року Верховний Суд скасував ухвалу про зупинення провадження по цій справі.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук