Верховний Суд виніс рішення стосовно земельних ділянок MacPaw (оновлено)

Читати на RU

Девʼять місяців тому в офісі продуктової IT-компанії MacPaw та в будинку засновника компанії Олександра Косована пройшли обшуки. Правоохоронці тоді підозрювали Косована в незаконному захопленні земельних ділянок на березі Дніпра, у селі Циблі Київської області, де розташована база відпочинку компанії MacPaw Village — справа пройшла кілька судів.

Зрештою, у жовтні 2023 року, Верховний Суд вирішив залишити без задоволення касаційну скаргу заступника керівника Київської обласної прокуратури та закрив касаційне провадження у справі.

Що за справа?

  • Зранку 15 лютого в мережі зʼявився допис засновника компанії MacPaw Олександра Косована. До його приватного помешкання та в офіс компанії прийшли з обшуками. Офіс генерального прокурора підтвердив факт обшуків лише близько 17-ї вечора.
  • Обшуки були пов’язані із земельною ділянкою біля річки Дніпро в селі Циблі Переяславського району Київської області, де Косован побудував базу відпочинку MacPaw Village. За версією керівника IT-компанії, інтерес до цієї землі обумовлений тим, що чиновники та прокурори хотіли відібрати права на користування облаштованою ділянкою.
  • Справа набула гучного розголосу тому, що MacPaw є компанією-резидентом «Дія City», учасникам якого під час запуску спеціального режиму обіцяли захист від так званих «маски-шоу».

Одразу після обшуків, AIN.UA поспілкувався з Олександром Косованом, щоб той розповів всю передісторію справи. Почитати повний матеріал можна тут:

  • Врешті справа дійшла до суду, після якого MacPaw і прокурор по черзі оскаржували рішення судів першої та апеляційної інстанцій.
  • Протривала ця історія майже десять місяців, аж до моменту, поки Верховний суд не вирішив  відхилити касаційну скаргу, поставивши крапку в цій історії.

Оновлення 9 листопада:

Після публікації новини про рішення Верховного Суду в різних медіа Косован розмістив на своїй Facebook-сторінці допис, в якому назвав це «Пірровою перемогою», адже, за його словами, суд фактично узаконив винесеним рішенням тезу, яку просуває прокуратура, про те, що земельна ділянка є спірною територією.

«Цією справою прокуратура намагалася позбавити ТОВ «Макпау Проперті Менеджмент» права власності на одну із земельних ділянок, де ми є добросовісним власником. Позов прокуратури за цією справою був поданий зі свідомо безпідставними позовними вимогами, але містив спеціальну «закладку», яку суд прийняв без наданих доказів, і таким чином, фактично узаконив її. Головний аргумент прокуратури у цій справі — що це спірна ділянка, яка нібито належить до земель лісогосподарського призначення та перебуває в постійному користуванні Державного підприємства «Переяслав-Хмельницький Агролісгосп». Проте прокуратура не підтвердила це жодним документом. Саме цей аргумент ми намагалися оскаржити й подавали апеляцію та касацію на нібито виграшне для нас рішення суду. На жаль, Верховний Суд залишив наші аргументи поза увагою.

За даними Opendatabot, ДП «Переяслав-Хмельницький Агролісгосп» — організація з чотирма співробітниками та нульовою активністю, яка неодноразово передавалася з рук у руки. Припускаю, що організація існує, щоб створювати проблеми для власників земельних ділянок, ніяких інших функцій вона не виконує.

Для нас, на жаль, це «Піррова перемога». Уся справа, по якій було винесено рішення ВС — це інструмент прокуратури для тиску на власників земель. Фактично Верховний Суд своїм рішенням поставив крапку в цій справі. Проте ми очікуємо, що прокуратура і надалі буде подавати позови щодо власності ТОВ «Макпау Проперті Менеджмент» з посиланням на це прийняте рішення.

Ми будемо продовжувати відстоювати свою позицію, яка ґрунтується на Законі. Про будь-які зрушення або нові позови я буду розповідати публічно», — написав Косован.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук