Технологічні Сили України працюють вже три місяці. Що це за проєкт та які в нього цілі

1

24 серпня 2023 року почало свою роботу об’єднання Технологічні Сили України. До нього увійшли шість компаній-виробників безпілотників та робототехніки, серед продуктів яких – дрони Discovery DR-60, Mini Shark, Raybird-3. На початку листопада Технологічні Сили України підписали меморандум про співпрацю з національним defense tech-кластером BRAVE1. 

Журналістка AIN.UA розпитала представника організації про їхню роботу.


Член ради директорів та співзасновник компанії-виробника безпілотників AeroDrone Дмитро Шимків говорить, що рішення про створення асоціації, яка об’єднає виробників військової техніки, назрівало вже давно.

Асоціація потрібна для того, щоб розвʼязувати проблемні питання, які виникали в індустрії оборонної промисловості, та комунікувати про них державним органам. Її створенню передували зустрічі з представниками Міністерства оборони і Міністерства цифрової трансформації – зокрема, в серпні 2023 року питання взаємодії учасники ТСУ обговорювали з міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим та колишнім головою Держспецзв’язку Юрієм Щиголем. 

«Найголовніша роль асоціації – це взаємодія з державними органами. Коли одна, компанія ходить, щось там просить, потім друга, третя… А коли є позиція асоціації, це дозволяє представляти широко питання, проблеми та виклики, які постають перед індустрією», – заявив Шимків.

За словами члена ради директорів ТСУ, сьогодні до проблемних питань індустрії можна віднести: 

  • регуляторні питання роботи з боєприпасами і вибуховою технікою;
  • доступ до полігонів для випробувань нової техніки;
  • бронювання працівників defense tech виробництв;
  • відсутність прогнозів щодо обсягів замовлень військовими.

«Ми знаємо потреби, про які всі говорять, але для виробників вони, на жаль, не трансформуються в конкретні кроки».

Та найбільшою проблемою Шимків вважає Державні стандарти України (ДСТУ) на продукцію, які він характеризує як «колишні державні стандарти СРСР», що по суті не зазнали змін з радянських часів. На його думку, інституції, які відповідають за зміни, не працюють над цим і не адаптують українські стандарти до стандартів країн НАТО або наближених до них.

Фото: Facebook Технологічних Сил України

Співпраця з BRAVE1

Один з напрямків роботи Технологічних Сил – проєкти, які допоможуть розвиватись їхнім учасникам. 1 листопада 2023 року члени об’єднання підписали меморандум про співпрацю з колегами з кластера BRAVE1. Одна з цілей, які поставили перед собою підписанти, – розвиток екосистеми defense tech-інновацій. На думку Шимківа, є досвідчені компанії, які хотіли б доєднатись до асоціації, що представлятиме їхні інтереси. А у BRAVE1 анонсували спільні проєкти, корисні для розробників сфери. 

«Виробники-засновники співпрацюють з усіма родами військ, розпочавши забезпечення Збройних Сил України з 2014 року та поставивши тисячі власних зразків озброєнь на передову», – розповіли AIN.UA в BRAVE1 про учасників Технологічних Сил України.

Фото: Facebook Технологічних Сил України

Результат зусиль оцінили і в Міноборони. Наприклад, серед перших чотирьох українських рішень з екосистеми BRAVE1, схвалених Міністерством оборони для взяття на озброєння ЗСУ, – керований вогневий комплекс «Шабля» від Roboneers. Загалом на 2024 рік бюджетом передбачено $39 млн на фінансування розробок BRAVE1. Збільшиться і розмір гранту: якщо на кінець осені 2023 року він становить $5000-$25 000, то наступного року він сягне сум $50 000, $100 000 і $250 000. 

Що відомо про учасників Технологічних Сил

Наразі в Технологічні Сили входить шість компаній-виробників техніки, які вже зарекомендували себе на полі бою. Йдеться про:

  • UKRSPECSYSTEMS. Головний продукт – це БПЛА та складові для них. Ця компанія виготовляє дрони PD-2 UAS, SHARK UAS, MINI SHARK UAS, а завдяки функціям розвідки і патрулювання використовуються вони не тільки для військових, а й для цивільних задач. Наприклад, для гасіння лісових пожеж, протидії браконьєрству, виявленню витоку нафти чи газу тощо;
  • Roboneers займається розробкою та виготовленням роботизованих комплексів, що дозволяє військовим вести бій дистанційно та спостерігати в складних умовах місцевості;
  • Skyeton понад 17 років випускає надлегкі літаки та БПЛА. Серед розробок Skyeton є безпілотний авіаційний комплекс Raybird-3 для довготривалих розвідувальних місій цивільного та спецпризначення;
  • AeroDrone – виготовлення БПЛА. Зокрема, в грудні минулого року команда пройшла сертифікацію та отримала дозвіл на експлуатацію в ЗСУ двох типів дронів: E-300 Enterprise (корисне навантаження до 300 кг) та D-80 Discovery (корисне навантаження до 80 кг);
  • Deviro виготовляє БПЛА, зокрема, такі комплекси, як CICONIA та RALLUS, що здатні працювати в доволі суворих погодних умовах та понад 2 годин;
  • ISR Defence – інноваційна компанія, що займається виготовленням БПЛА та роботехнікою. Повний цикл розробки. За інформацією з медіа, у квітні 2023 року ISR Defence представила безпілотник, який може знищувати ворожу бронетехніку авіаційними бомбами. 

До Ради директорів входить президент Технологічних Сил Вадим Юник, виконавча директорка Катерина Михалко та чотири представники компаній, що є членами спілки. Це Антон Скрипник, Олександр Степура, Дмитро Шимків та Кирило Заболотний.

Фото: Facebook Технологічних Сил України

Наразі Технологічні Сили України ставлять за мету:

  • заміну людей роботами на війні;
  • ефективне забезпечення військових;
  • локалізацію військових розробок та виробництв;
  • інтеграцію українського defense tech-ринку в світовий.

Окрім діалогу з владою, учасники отримують навігацію у нормативно-правових актах індустрії, технічну експертизу та підтримку від колег, додаткові фінанси та публічний захист підприємств.

Аби доєднатись до Технологічних Сил, потрібно мати рекомендацію від чинних членів ТСУ, а також зареєстровану юридичну особу в Україні. Далі кандидат заповнює анкету, за якою Рада директорів перевіряє його на доброчесність. Сплачує фіксований щорічний внесок, який залежить від розміру підприємства, і отримує сертифікат про членство. Охочі вступити до Технологічних Сил України можуть заповнити заявку за посиланням. Також на платформі працевлаштування Lobby X з’явились три вакансії від Технологічних Сил України: організація шукає юриста-нормотворця, комунікаційника та менеджера спільноти.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук