Підписки на авто і дрони-пожежники – якими можуть бути технології у 2053 році

1

Якими можуть бути гаджети у 2053 році? Про це вирішили подумати у виданні Wired, тож звернулися по допомогу до експертів та власної уяви та розповіли, якими можу телевізори, телефони, навушники та інші персональні гаджети за 20 років. На їхню думку, майбутнє гаджетів залежить не лише від технічного прогресу, але і від оточення, у якому житиме суспільство.

AIN.UA публікує переклад матеріалу.


Телевізор

Ілюстрація: Рікардо Рей
Джерело: Wired

Уявіть: екрани всюди. Екрани у вашій долоні, екрани у вашому автономному транспортному засобі, екрани вбудовані в дорожні знаки. Це телевізори у 2053 році. Однак, називати це телевізорами дивно. Дисплеї будуть вражати – тонші, яскравіші, їх буде можна згортати, як журнали, – і настільки дешеві у виробництві, що деякі продукти стануть майже безкоштовними. Ну, не зовсім. Право на безкоштовне телебачення отримають усі, хто підпишеться на рекламний TV-сервіс Джеффа Безоса BlueOriginals, який використав Starlink Ілона Маска для трансляції своїх програм ШІ по всьому світу. Підписники потокового сервісу від DisneyCharter-Shopify-WarnerBros.-Discovery+, яка придбала активи TikTok у США після заборони, отримують повний безкоштовний набір. За купівлі гарнітури Apple Vision Pro XX за $640 людина отримає безкоштовний дисплей Apple TV у комплекті.

Екранів буде так багато, що навіть люди стануть багатоекранними, кожен із нас поглинатиме аудіовізуальні канали з двох або більше особистих екранів одночасно. Дизайнерка й авторка Еріка Гол називає це «нашою власною ідіосинкратичною комбінацією пристрою та вмісту».

Маленька дитина, яка втратили слух після перегляду «Оппенгеймера» в IMAX у 2023 році, розробила новаторську технологію субтитрів для прозорих екранів — ми цього захочемо, тому що звук усе одно буде поганим. 

«Єдина апаратна проблема, яку потрібно виправити – аудіо!» — каже Тоні Фаделл, дизайнер і винахідник iPod. «Менші, тонші екрани суперечать першооснові аудіофізики. Виріши це, Samsung!». 

Samsung, роблячи все можливе, для задоволення Тоні, анонсує нову чотиривимірну звукову панель просторового аудіо на виставці CES 2053, але вона постачатиметься лише в комплекті із 4D-телевізором

Телефон

Ілюстрація: Джованні Медалла
Джерело: Wired

Дивлячись на телефон, який зараз тримаєте в руках, ви можете подумати, що 99% у цьому напрямі вже зроблено. Тут більше немає про що думати. Не кваптеся: за словами керівника Counterpoint Research Ніла Шаха, смартфон 2053 року взагалі не буде телефоном. Він буде вбудований у вуха чи навіть мозок. 

«Він матиме генеративні та когнітивні можливості штучного інтелекту, – каже Шах, — вивчатиме наші звички та передбачатиме потреби, плавно підключаючись до зовнішніх пристроїв в офісі чи в дорозі».

Кишеньковий віртуальний помічник, уповноважений штучним інтелектом, передбачати наші бажання, транслюватиме адаптований під настрій плейлист, коли ми заходитимемо до роботаксі, яке він нам викликав, перетворить наш телефон на пристрої персоналізації, які ми завжди уявляли. Ми будемо менше фізично контактувати із мобільними пристроями. Ми припинимо днями дивитися в телефони, натискати, гортати й віддавати голосові команди доведеться значно рідше. За потреби глянути в екран ми користуватимемося не лише скляними плитками, але й цікавішим конструкціями, наприклад, згорнутими дисплеями, які перетворюватимуться на сенсорні екрани, розміром із долоню.

Виробництво таких гаджетів потребуватиме певних трансформацій під вимоги світу дефіциту ресурсів та надлишку відходів. Співзасновник Fairphone Мікель Баллестер прагне побудувати повністю відстежувані ланцюги поставок «від колиски до могили», у яких кожна залучена людина зароблятиме прожитковий мінімум.

Нездійсненна мрія? Ми сподіваємося, що ні. Він також у захваті від потенціалу розчинних друкованих плат, які можна буде розчинити у воді, «для легкої переробки кожного окремого компоненту». Круто, хоча нам цікаво, як це вплине на рейтинг IPX-пристрою.

Відстеження здоров’я та фізичної форми

Ілюстрація: Джованні Медалла
Джерело: Wired

Коли йдеться про підтримання хорошої фізичної форми в майбутньому, основну частину важкої роботи зі збереження стрункості виконуватимуть препарати типу Ozempic. Однак для отримання результату все одно знадобиться фактична робота. Нескінченні цифрові клони вашого улюбленого інструктора Peloton будуть проводити одночасні тренування у всьому світі із завданнями, адаптованими під ваші конкретні цілі та потреби.

Ультраширокосмугові чіпи з визначенням геолокації, значно кращі за ті, що зараз допомагають iPhone знаходити сусідні AirTags, контролюватимуть нашу форму, точно відстежуючи рухи крихітних датчиків, вбудованих у спортивний одяг, який водночас відводитиме піт.

Розумні годинники залишаться популярними, але замість того, щоби просто підраховувати повторювані дії, вони ретельно відстежуватимуть широкий спектр захворювань. Нові датчики точніше відстежуватимуть артеріальний тиск, рівень глюкози та частоту серцевих скорочень. Вони передаватимуть дані у ШІ-механізм на пристрої, який співвідноситиме будь-які проблеми з попередніми даними та інформацією про стан здоров’я членів сім’ї в реальному часі.

Дженніфер Радін, епідеміологиня, яка проводила дослідження для Scripps і Центрів контролю за захворюваннями, каже, що дані, які збирають сучасні пристрої, не надто деталізовані. У світі 2053 року, повному дешевих і всюдисущих переносних пристроїв, вони не лише повідомлятимуть нам, коли ми захворіли. Отримана з мільйонів джерел інформація використовуватиметься для створення детальних моделей здоров’я кожної спільноти, прогнозування поширення вірусів і алергенів та відстеження тенденцій у суспільному масштабі.

«Я сподіваюся, це допоможе людині краще зрозуміти власне здоров’я, а також спалахи, які можуть відбуватися в соціумі, а також — наслідки змін навколишнього середовища», — каже Радін.

Сповіщення лунатимуть з усіх екранів та пристроїв щоразу, коли віртуальний медик визнає, що треба записатися на консультацію чи на прийом із допомогою дрона. Якщо серйозно, ми просто сподіваємося, що штучний інтелект буде поводитися добре.

Виживання в катастрофах

Ілюстрація: Рікардо Рей
Джерело: Wired

Краєвид 2053 виглядатиме, як зараз, тільки більш «побитий». Почорнілі від вогню ліси, забруднені річки, задимлене небо і збитий через нагріту біосферу в піну океан. Враховуючи це похмуре майбутнє, технології, які ми використовуємо для пом’якшення наслідків власної планетарної жорстокості та зневаги, безсумнівно, розвиватимуться.

Портативні монітори якості повітря сповіщатимуть нас про наявність твердих частинок, чадного газу, спор плісняви ​​та патогенів, на кшталт Covid-51. Наші мобільні пристрої зможуть сканувати їжу на наявність слідів мікропластику та інших потенційних токсинів. Маски з фільтрацією повітря будуть тоншими завдяки прогресу в антимікробному поліестері, придатними для багаторазового використання.

Робін Мерфі, професорка інформатики та інженерії в Техаському університеті A&M і співзасновниця Центру роботизованого пошуку та порятунку, бачить майбутнє, у якому завдяки технологіям навіть найгірші екологічні катастрофи будуть менш руйнівними. На її думку, ключем до цього є автономні роботи. Безпілотники цілодобово відстежуватимуть пожежі та скидатимуть вогнегасні засоби в небезпечних для людей зонах. Армії маленьких роботів будуть пробиратися крізь уламки, щоби шукати тих, хто потрапив у пастку. Водяні боти рухатимуться найдрібнішими річками, недоступними для сучасних дослідників, збираючи дані для вдосконалених ШІ моделей прогнозування повеней. Це дозволить повідомляти найвразливіших жителів про час евакуації.

«Я передбачаю світ, у якому катастрофи не будуть надзвичайними ситуаціями», — каже Мерфі.

Ці технології не витіснять практичну рятувальну роботу, а навпаки доповнять зусилля перших служб реагування. Людям усе одно доведеться вирішувати, хто отримає допомогу першим і де зосередити такі ресурси, як їжа та вода. Машини зможуть навчитися цього аж до 2083 року.

Навушники

Ілюстрація: Джованні Медалла
Джерело: Wired

Популярність навушників-вкладишів значно знизиться до 2053 року. Удосконалення матеріалів і методів виробництва призведе до створення менших, легших і зручніших дизайнів і, що важливіше, навушників, які ідеально підходять для ваших вух. Уже зараз можна купити навушники з кінчиками, сформованими відповідно до зовнішнього слухового проходу, але вже за 30 років ви зможете отримати навушники, надруковані на 3D-принтері або сформовані відповідно до ваших розмірів. Вони будуть такими непомітними та зручними, що ви забудете, що їх носите.

Прогрес у технології акумуляторів вплине на навушники так само як і на автомобілі та інші пристрої. Термін слугування батареї збільшиться шляхом накопичення енергії з ваших рухів і тепла тіла. Удосконалення бездротових технологій забезпечить стабільну та надійну передачу надзвичайно складних, насичених інформацією даних — значно більше, ніж просто аудіо. Хоча відтворюване аудіо демонструватиме високий рівень звукової точності та реалізму.

Навушники-вкладиші 2053 року — це більше, ніж просто аварійні капсули, вони виконуватимуть багато завдань, які зараз виконують наші телефони. Навушники стануть порталом, помічником і платформою для запуску програм. Дзвінки, миттєвий переклад багатомовних розмов, керування розумним будинком — для цього не знадобиться екран, лише дотик чи голосова команда. Навушники матимуть обчислювальну потужність достатню для функціонування як персональної операційної системи, стираючи межі між аудіоаксесуаром і мобільним комунікатором. Якщо розглядати навушники майбутнього можуть стати такими ж важливими, як одяг чи житло.

Автомобіль

Ілюстрація: Рікардо Рей
Джерело: Wired

Чому літальні автомобілі завжди вважали майбутнім автотехнологій? Вони ж із 1940-х років називаються гелікоптерами. У сучасному світі електромобілі викликали найбільші потрясіння в автомобільній промисловості. Але наступні три десятиліття будуть менш радикальними. Кращі батареї? Звичайно. Повноцінний автопілот? Ймовірно. Вітрове скло доповненої реальності? Уже зараз WayRay та інші його розробляють. Відмова від володіння автомобілем? Звичайно.

Для Енді Палмера, генерального директора компанії Pod Point і колишнього СЕО Nissan, акумулятори стануть наступним великим, нудним досягненням.

«Вони будуть більш енергетично щільними, що означає більші радіуси дії. Ми побачимо зміни в способі заряджання акумуляторів — потенційно бездротовість та швидкість», — каже він.

Що стосується більш екологічно чистого палива, то, за словами Палмера, слід приглядатися до водню. Завдяки йому можна подолати із безпекою зберігання та виробництва. Експерти погоджуються, що наступні десятиліття нарешті принесуть повноцінне автономне водіння — автомобілі без керма стануть нормою.

Володіння автомобілем є сучасним символом статусу. Але згодом мобільність перетвориться на послугу, особливо у великих містах.

«Автомобілі на вимогу стануть звичним явищем, особливо, якщо їх можна буде викликати дистанційно. Але в сільській місцевості ми не побачимо значних змін», – додає Палмер.

Соумен Мандал, старший автомобільний аналітик Counterpoint, вважає, що домінуватимуть підписки на авто, спільне використання поїздок і замовлення таксі. Мікромобільність стрімко зростає, а продажі нових автомобілів стагнують. Звичайно, ваше robotaxi старанно продаватиме додаткові компоненти: потокове відео в салоні, оновлену AR-інформацію, розширені функції безпеки та навіть спеціальні аромати.

Найбільший зсув відбудеться в суспільстві. Три дивовижні статистичні інформації не змінилися впродовж двох десятиліть: середня кількість щоденних поїздок становить менш як 30 миль; середня місткість автомобіля — 1,4 людини, що робить типовий п’ятимісний автомобіль занадто великим; у середньому автомобіль проводить 95 % часу на стоянці. Сучасний автомобіль не має об’єктивного сенсу, тож різкі зміни неминучі. Так, можливо, з’являться літальні автомобілі. Ми просто дуже сподіваємося, що вони не потребуватимуть людей-водіїв.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Оо, мене цікавить абсолютно все, що пов’язане з сучасними технологіями. Моя мрія – дізнатися про те, що буде через багато років. Якщо чесно, я почав вивчати інформацію на даному сайті https://leadpanda.media/ua/blog-cat/nutra/ До речі, хтось знайомий з таким поняттям, як нутра? Вивчивши багато матеріалу, я впевнився, що ці статті підходять як для новачків, так і для досвідчених спеціалістів. Отже, дана команда спеціалістів об’єднує цілеспрямованих людей з усієї країни, щоб вони могли не лише заробляти, допомагати іншим і адаптуватися до майбутнього, але й впевнено розвиватися й впливати на майбутнє, будуючи цифрову інноваційну епоху.

Пошук