Китайські військові та науковці обходять заборону США на чіпи Nvidia

Всупереч санкціям США, китайські військові, дослідницькі інститути штучного інтелекту (ШІ) та університети протягом останнього року купували чіпи Nvidia, експорт яких до Китаю заборонений. Про це свідчать результати аналізу тендерної документації, проведеного Reuters.

Чому це важливо

Чіпи Nvidia широко використовуються для ШІ і вважаються набагато кращими за конкурентів, оскільки можуть ефективно обробляти великі обсяги даних, необхідні для машинного навчання. Заборона США на експорт цих чіпів була спрямована на те, щоб уповільнити розвиток ШІ в Китаї та його військових можливостей.

До заборон Nvidia контролювала 90% частки китайського ринку чіпів штучного інтелекту.

Документи показують, що чіпи купувалися через невідомих китайських постачальників. Незрозуміло, як ці постачальники отримують чіпи Nvidia, але експерти вважають, що вони можуть використовувати контрабанду або інші обхідні шляхи.

Додаткова інформація

  • Серед покупців були елітні університети, а також дві організації, які підпадають під санкції США, оскільки їх пов’язують з військовими справами – Харбінським технологічним інститутом та Університетом електронної науки та технологій Китаю.
  • Згідно з документами, китайські установи придбали невеликі партії чіпів Nvidia A100 та потужний H100, експорт яких до Китаю та Гонконгу був заборонений у вересні 2022 року, а також повільніші A800 та H800, розроблені Nvidia для китайського ринку, але які також були заборонені в жовтні минулого року.
  • Nvidia заявила, що дотримується всіх експортних правил США і вимагає від своїх клієнтів робити те ж саме.
  • Міністерство торгівлі США відмовилося від коментарів. Влада США пообіцяла закрити лазівки в експортних обмеженнях і обмежила доступ до чіпів для підрозділів китайських компаній, розташованих за межами Китаю.

Окрім чіпів Nvidia США також заборонили постачання до Китаю мікросхеми AMD. Також обмежувальні заходи наклали і на росію.

Ці технології часто використовують у військових цілях, включаючи розробку нової зброї та збір розвідданих.

росія також продовжує обходити санкції на постачання технологій, необхідних їй для війни проти України. Майже половину імпортованої електроніки виготовили компанії зі США та ЄС.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук