Законопроєкт про цифровізацію армії – у Міноборони розповіли про головні зміни

У Міністерстві оборони України розповіли, що змінює законопроєкт №10062 «щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану». За цей документ Верховна Рада України проголосувала 16 січня.

Основні зміни, передбачені законопроєктом:

  • Хмарні послуги. Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарах країн-членів НАТО. Це посилить кіберзахист, відкриє доступ до розвідданих партнерів та зменшить кількість об’єктів критичної інфраструктури, захист яких потребує додаткової ППО.
  • «Оберіг». Законопроєкт удосконалить взаємодію між реєстрами та розширить перелік відомостей про військовозобов’язаних. Це дозволить наповнити «Оберіг» за спрощеною процедурою: без зайвої бюрократії. А громадянам не потрібно буде збирати купу документів для ТЦК: наприклад, інформація про навчання на денній формі чи дані про інвалідність вже будуть в реєстрі.
  • Електронний кабінет військовозобов’язаного. Громадяни зможуть вносити зміни щодо своїх персональних даних. Наприклад, доповнити інформацію про освіту чи знання іноземних мов.
  • УБД. Військові зможуть подавати електронну заяву про отримання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни чи члена сім’ї загиблого Захисника.
Інфографіка Міноборони

Міністерство оборони хоче цифровізувати загалом три напрями – реєстр військовозобовʼязаних (яким є «Оберіг»), дані військовослужбовців та реєстр для ветеранів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук