Польські фермери знову блокують кордон з Україною

Польські аграрії 9 лютого знову проводять акції протесту, які призвели до затримок на кордоні з Україною. Державна прикордонна служба України повідомила, що польські аграрії планують блокування на трьох пунктах пропуску.

  • перед пунктом пропуску «Медика – Шегині» протестувальники налаштовані пропускати по 1 вантажному автомобілю, 1 автобусу та 1 легковому автомобілю на годину;
  • біля пункту пропуску «Рава-Руська – Хребенне» планується пропускати по 2 вантажні автомобілі на годину в обох напрямках. Рух легкового транспорту та автобусів не обмежуватиметься;
  • через пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» протестувальники мають намір пропускати щогодини по 1 вантажівці в обидві сторони. Рух автобусів відбуватиметься без змін.

Як додали у Державній митній службі України, з 12 лютого, орієнтовно о 10:00 за київським часом, очікується сповільнення пропуску вантажних транспортних засобів (орієнтовно, 3-4 вантажівки на годину) у пункті пропуску «Угринів – Долгобичув». Пропуск автобусів та автомобілів особистого користування буде здійснюватися у звичайному режимі.

Чого вимагають?

Польські перевізники почали блокувати кордон з Україною ще з 6 листопада через «транспортний безвіз». Вони вимагали повернення дозволів для українських перевізників, скасування е-черги для польських перевізників.

У середині січна польські перевізники досягли згоди з урядом і припинили протест.

Зараз фермери обурені та вважають неприйнятною позицією ЄС щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України. Вони розчаровані пасивністю польської влади, яка, на їхню думку, не робить нічого, щоб захистити їхні інтереси.

Втрати України

З листопада через страйк держбюджет України втратив 9,3 мільярда гривень, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Окрім того, під час блокади загинули два українських водії.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук