Особисті цілі та як правильно їх ставити для успішного досягнення — колонка

Публікуємо третю, фінальну, колонку спеціаліста з ecommerce-рішень та консультанта з особистої продуктивності та планування Олексія Лункова. У першій він розповів про основні принципи продуктивності та планування. У другій – про прикладні речі: інструменти для планування власного часу.

Цього разу Олексій поділився підходами до поставлення особистих цілей для їхньої успішної реалізації.

Олексій Лунков, фото надане автором

Класичний підхід

У постановці цілей, плануванні їх досягнення і подальшому відстеженні прогресу все доволі просто. Однак я довго думав про те, коли краще проводити планування, на який період часу (день, тиждень, місяць, квартал, рік, п’ять років) і власне, як відстежувати прогрес.

Таку формулу я вивів для себе: планувати тиждень залежно від цілей на квартал, які корелюють із цілями на рік і на п’ять років.

Чому так? Тижня достатньо, щоби зробити відчутні зміни в одному чи декількох проєктах та напрямах. Проте, маючи лише амбітні цілі на рік, важко зрозуміти, що саме треба зробити вже сьогодні. Також у мене була проблема із найамбітнішими цілями, наприклад, покупкою машини. Її доволі важко виконати за рік, а ось за п’ять — можливо. Саме тому план краще складати на тиждень, а цілі — на квартал, рік і п’ять років.

Звісно, такий темп планування є комфортним для мене й може не підходити вам. Головне для мене — навчити вас принципів. Абсолютного нормально, якщо ваші цілі будуть, наприклад, на пів року або три роки. Головне – розуміти методику.

З варіантів — ставити цілі на квартал і йти до них спринтами по два тижні. Наприклад, моя ціль отримати 1000 підписників на моєму YouTube каналі «Душні балачки». Для неї я би виділив шість гіпотез реалізації: упродовж одного кварталу (три місяці) тестував і впроваджував по гіпотезі в кожен спринт (два тижні). Так за три місяці я би або досягнув би цілі, або мав би достатньо інформації, щоби поставити нову, більш конкретну, і рухатися до неї.

Який би тем я не обрав, завжди треба:

  • Мати записані цілі на періоди (припустимо, на рік і квартали).
  • Мати нагадування про їх перегляд і планування активностей для досягнення (наприклад, щотижня у to-do менеджері, коли ви робите перегляд планів на тиждень).
  • Мати час, запланований на перегляд цілей і їх корегування (припустимо, раз на місяць у to-do менеджері).

Ідея цілей — не досягати конкретної цифри (хоча це завжди приємно), а рухатися в потрібному напрямі. А ще хороші цілі й робота над ними допомагають нам цей напрям коригувати. У самурая немає цілі — є шлях. Але в нас має бути й те, й інше.

Ролі й галузі

Якими мають бути цілі? Можливо, ви чули про колесо балансу? Я цю концепцію не люблю, бо вона пропонує нам оцінити себе згідно із шаблоном. І що з того, що в мене погано із соціальним життям. Це не означає що мені його потрібно розвивати, чи навпаки. Ідея цілей — розвивати, те що хочемо ми, а не те, що «треба».

Завдання:

Я пропоную вам виписати:

  • напрями (галузі), які вам хочеться розвинути, або ролі у яких вам хочеться себе проявити;
  • що для цього має статися;
  • як ви цього досягнете.

Власне це й будуть ваші цілі.

Приклад

Напрям: Кар’єра
Ціль: Отримати підвищення до керівника відділу
Як цього досягти:

  1. Успішно закінчити поточний проєкт.
  2. Отримати рекомендацію від клієнта.
  3. Отримати рекомендацію від чотирьох колег.
  4. Провести перемовини з моїм керівником.

Або так:

Роль: спортсмен-любитель
Ціль: пробігти марафон
Як цього досягти:

  1. Купити необхідну форму.
  2. Обрати план тренувань і бігати згідно з планом.
  3. Долучитись до Nike Run Club Kyiv.
  4. Щотижня бігати з Nike Run Club Kyiv.
  5. Зареєструватись на два забіги.
  6. Пробігти хоча б один.

Пам’ятайте — ролі й напрями ваших цілей визначаєте ви, а не хтось з інтернету!

Тема року

Ділюсь із вами технікою, яку відкрив для себе недавно, слухаючи подкаст Cortex #150: 2024 Yearly Themes. Ідея тем року здалась мені дуже цікавою і корисною, тож ділюсь із вами.

Не завжди в нас є чіткі цілі на цілий рік, тим паче зараз, коли йде війна і для багатьох українців невизначеність у майбутньому — це частина «нормального» життя. Що ж робити, коли конкретні цілі не хочеться ставити, а напрям руху вперед бачити потрібно? Можна спробувати окреслити напрямок руху темою року.

Для мене, наприклад, тема цього року — рік укріплення основ. Укріпити своє положення в ролях, які для мене працюють, відкинути все зайве й бути готовим до кардинальних змін. Ваша тема року може бути інша:

  • Рік стратегічних рішень — зміна роботи, стосунків.
  • Рік вихідних — мати два повноцінних вихідних щотижня.
  • Рік заощаджень — відкласти певну суму коштів.
  • Рік бажань — раз на місяць втілювати одне зі своїх давніх бажань.

Подумайте над цим. Для мене це дало класний контекст усьому, що я роблю, і допомогло з пріоритетами — що робити, а від чого відмовитися.

Що працюватиме для вас?

Точно — комбінація всього, про що я писав і про що не згадав. Точно ні — копіювання «експертів». Цілі — дуже інтимна штука. Експерименти, проби й помилки — це те, що вам потрібно.

Наостанок скажу, що недавно прочитав свої цілі з 2017. Було дуже весело й сумно одночасно. Це шлях. Але чим раніше ви на нього станете, тим раніше прийдете в точку, де 2024 рік буде здаватися лише початком. І це буде ваш новий старт.

Автор: Олексій Лунков, консультант з особистої продуктивності та планування

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук