Зеленський підписав закон про лобізм – важливий крок на шляху до євроінтеграції

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10337 про доброчесне лобіювання. Це важливий крок для України на шляху до євроінтеграції, адже закон про лобізм є одним з ключових вимог Європейського Союзу.

Закон набуває чинності за два місяці після початку функціонування Реєстру прозорості від Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), але не пізніше за 1 січня 2025 року.

Верховна Рада підтримала в цілому урядовий законопроєкт про доброчесне лобіювання наприкінці лютого.

Мета законопроєкту – зробити процес лобіювання прозорим відповідно до міжнародних практик та стандартів, щоб усі знали, хто і як впливає на ухвалення рішень.

Що робить закон:

  • визначає термінологію у сфері лобіювання, права та обов’язки суб’єктів лобіювання, методи впливу
  • створення реєстру прозорості при НАЗК, порядок реєстрації у цьому реєстрі та винятки з нього, звітність суб’єкта лобіювання
  • механізми контролю за діяльністю суб’єктів лобіювання шляхом моніторингу дотримання законодавства з питань лобіювання

Документ спрямований на реалізацію рекомендацій Європейської комісії, зафіксованих у пакеті розширення, та є частиною урядового антиолігархічного плану дій.

Голова НАЗК Олександр Новіков, який брав участь у підготовці законопроєкту, розповів, якщо документ про лобіювання не ухвалять, це може сповільнити процес вступу України до ЄС.

До цього в Україні не існувало закону, який регулював би діяльність лобістів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук