Neuralink показала першого пацієнта з мозковим чипом – він грає у шахи онлайн

Компанія Ілона Маска Neuralink провела пряму трансляцію у соцмережі X, під час якої її перший пацієнт з імплантованим чипом грав у шахи онлайн. Як пояснив сам пацієнт, він перебував у спеціальному кріслі та не міг рухати руками і ногами.

29-річний Ноланд Арбо, паралізований нижче плечей після нещасного випадку на дайвінгу близько восьми років тому, керував курсором на своєму ноутбуці. Він зміг грати в шахи та вимикати музику.

Пацієнт розповів, що операція з імплантації Neuralink, яка потребує видалення частини черепа для введення електродів у мозкову тканину, була «дуже простою». За його словами, його виписали з лікарні наступного дня.

Після деякого тренування та налаштування обладнання він навчився керувати за допомогою думки курсором на екрані ноутбука, і перші дні були настільки бентежними, що він прокидався о шостій ранку і з нетерпінням чекав, коли отримає доступ до ноутбука.

Перший пацієнт із мозковим імплантом Neuralink зізнався, що не все йде ідеально і деякі проблеми все ж виникли, але він переконаний, що розробка перебуває лише на початку шляху, і вона вже сильно змінила його життя.

Neuralink не розкриває багато деталей про свої дослідження. Наразі невідомо, скільки пацієнтів беруть участь у дослідженнях.

Чи є демонстрація Neuralink проривом?

Інтерфейс мозок-комп’ютер (Brain-computer interface) – це система, яка розшифровує сигнали мозку та перетворює їх на команди для керування зовнішніми технологіями. Якщо система працюватиме належним чином, пацієнти із серйозними дегенеративними захворюваннями, наприклад, бічним аміотрофічним склерозом, зможуть писати тексти або гортати соціальні мережі силою думки.

Кілька компаній, такі як Paradromics, Synchron, Blackrock Neurotech і Precision Neuroscience, розробили системи з цими можливостями, і багато з них також імплантували пристрої пацієнтам. Neuralink відомий у цій галузі завдяки Ілону Маску, який також є генеральним директором Tesla і SpaceX.

У багатьох аспектах можливості, які Neuralink продемонстрував у своєму відео, не є новиною. Доктор Надер Пуратян, завідувач кафедри нейрохірургії медичного центру Південно-Західного університету Техасу, зазначив, що дослідники вже багато років розробляють і вивчають цю технологію.

Колишній директор програми нейронної інженерії у Національному інституті охорони здоров’я США Кіп Людвіг також сказав, що те, що продемонстрував Neuralink, не було «проривом».

Він зазначив, що технологія перебуває на ранній стадії, і як розробникам, так і пацієнтам потрібно буде багато чого навчитися, щоб покращити можливості керування пристроєм. Водночас Людвіг визнав позитивний вплив імпланту на життя пацієнта, який тепер може взаємодіяти з комп’ютером зовсім інакше, ніж до операції, що «безумовно є гарною відправною точкою».

Деталі

Минулого місяця інспекція Управління США з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами (FDA) виявила недоліки у веденні записів та контролі якості дослідів на тваринах, проведених компанією Neuralink Ілона Маска. Це відбулося менш ніж за місяць після того, як стартап заявив про отримання дозволу на тестування своїх мозкових імплантів на людях.

У січні 2024 року Neuralink повідомила, що вперше успішно імплантувала чип у мозок людини. Засновник компанії Ілон Маск заявив, що перший пацієнт, якому вживили мозковий чип, повністю одужав і може керувати комп’ютерною мишею суто думкою.

Станом на 21 березня дослідження не внесено до реєстру clinicaltrials.gov. Саме на цьому вебсайті більшість медичних компаній діляться інформацією про свої дослідження, щоб інформувати громадськість та інших медичних працівників про свої розробки.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук