Мін’юст США подало позов проти Apple за монополізацію ринку смартфонів

Міністерство юстиції США та 16 генпрокурорів штатів і округів подали цивільний антимонопольний позов проти Apple. У пресрелізі Мін’юсту йдеться, що техногігант ускладнює перехід американців на інші смартфони, підриває інновації у галузі застосунків, а також призводить до надзвичайних витрат розробників, бізнесу та споживачів.

Чому це відбулося

Влада США подала позов до окружного суду штату Нью-Джерсі. У ньому йдеться, що Apple незаконно утримує монополію ринку смартфонів, щоб отримувати більше грошей від споживачів, розробників, творців контенту, митців, видавців, підприємств тощо. 

За даними Міністерства юстиції США, антиконкурентна поведінка полягає у: 

  • Блокуванні «суперапів». Apple перешкоджає розвитку застосунків із широкими функціональними можливостями, які могли би полегшити користувачам перехід між платформами-конкурентами смартфонів.
  • Придушенні мобільних хмарних потокових сервісів. Apple заблокувала розробку хмарних потокових застосунків і сервісів, які дозволили би споживачам грати в ігри та користуватися іншими хмарними застосунками без необхідності платити за дороге апаратне забезпечення смартфонів.
  • Погіршенні якості обміну повідомленнями між iPhone і платформами-конкурентами, такими як Android. Йдеться, що Apple зробила спілкування менш інноваційним і менш безпечним для користувачів. 
  • Обмеженні функціональності смартгодинників інших виробників. Тобто якщо людина купила Apple Watch, однак вона не має iPhone, то не матиме можливості скористуватися усім функціоналом смартгодинника.Це працює і в зворотному напрямі, якщо у людини iPhone, але вона купила годинник іншого виробника.
  • Обмеженні сторонніх цифрових гаманців. Apple не дозволила іншим застосунком пропонувати функцію оплати дотиком, що перешкоджає створенню кросплатформних цифрових гаманців інших розробників.

У скарзі йдеться, що поведінка Apple виходить за межі цих прикладів. Вона також впливає на браузери, відеозв’язок, підписку на новини, розваги, автомобільні послуги, рекламу, послуги з визначення розташування тощо. 

«Відновлення справедливості»

Прокурори штатів та Мін’юст кажуть, хочуть відновити конкуренцію на цьому ринку. Адже наслідки панування однієї компанії – серйозні для економіки країни.

«Сьогоднішній позов проти Apple – сигнал для тих, хто намагається витіснити конкурентів і придушити інновації. Мін’юст прагне використовувати всі наявні інструменти для просування економічної справедливості та викорінення антиконкурентних практик, де б вони не виникали», – каже тво заступника генерального прокурора Бенджамін К. Майзер. 

Помічник генерального прокурора в мін’юсті Джонатан Кантер вважає, що цей позов має притягти компанію до відповідальності та не дозволити їй монополізувати ще й інші ринки.

«Упродовж багатьох років Apple реагувала на конкурентні загрози, запроваджуючи низку договірних правил та обмежень, які дозволяли їй стягувати вищі ціни зі споживачів, накладати вищі збори на розробників та творців, а також придушувати конкурентні альтернативи від конкурентних технологій», – зазначив Кантер.

Як відповіли Apple 

Позов влади США загрожує принципам компанії, які вирізняють продукцію Apple від конкурентів. Про це на пресконференції заявив речник компанії Фред Сайнс, передає The Verge. За словами Сайнса, у випадку схвалення скарги компанія не зможе створювати технології, на «які люди чекають від Apple». Вони планують подати клопотання про закриття справи.

«Це також створило би небезпечний прецедент, який дозволив би уряду втручатися в розробку технологій для людей. Ми вважаємо, що цей позов не відповідає фактам і закону, і будемо рішуче захищатися», – сказав речник.

Apple та ЄС

Задля уникнення монополізації на ринках у ЄС запрацював Закон про цифрові ринки в Європейському Союзі (Digital Markets Act – DMA). Він має зробити цифрову економіку більш справедливою, прибравши переваги технологічних гігантів над бізнесами.

Тож Apple довелося дозволити сторонні застосунки в ЄС в оновленні операційної системи до iOS 17.4.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук