Компанія Фрідмана подала позов проти України на понад $1 млрд

Інвестиційна компанія ABH Holdings S.A., основним акціонером є російський бізнесмен Михайло Фрідман, подала позов проти України. Як повідомляється у заяві, холдинг вимагає компенсації у розмірі понад $1 млрд через націоналізацію «Сенс Банку».

  • У заяві ця справа називається «перевіркою верховенства права на Заході», а сама націоналізація – «незаконною». Холдинг також називає дії України «свавільними, непропорційними, необґрунтованими та дискримінаційними».
  • Правовою підставою для позову вказана угода між Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом та урядом України щодо взаємної підтримки та захисту інвестицій.
  • Справу розглядатиме Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів (ICSID) у Вашингтоні.

1 грудня 2022 року «Альфа-Банк Україна» змінив назву на «Cенс Банк», щоб не асоціюватися з країною-агресором.

У липні 2023 року банк перейшов до державної власності і відзвітував про перші 100 днів роботи банку як державного.

До націоналізації бенефіціарами банку були російські олігархи з громадянством Ізраїлю та Латвії Михайло Фрідман, Петро Авен та Андрій Косогов.

Через зв’язок з режимом країни-агресора до них застосували санкції в Європейському Союзі, Великій Британії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів. Україна також запровадила санкції проти них. 

У жовтні 2023 року Служба безпеки України та Офіс Генерального прокурора повідомили про арешт українських активів трьох підсанкційних російських олігархів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук