Як термінали Starlink Ілона Маска реалізують на чорному ринку по всьому світу – Bloomberg

Термінали супутникового зв’язку Starlink можна придбати на чорному ринку по всьому світу. Розслідування Bloomberg виявило численні випадки незаконної торгівлі та активації терміналів.

Що відомо?

  • Starlink працює навіть у країнах, де немає офіційних домовленостей про надання послуг. Це стосується і тих територій, що перебувають під контролем репресивних режимів.
  • Зокрема, термінали працюють в охоплених війною Ємені та Судані. Також у Венесуелі, ПАР та інших країнах, де немає офіційного покриття.
  • Наприклад, до суданського регіону Дарфур Starlink ввозять контрабандою через організовану мережу. Їх реєструють у Дубаї, потім транспортують через Уганду, де у підсумку термінали опиняються у руках місцевих військових. Ціни на Starlink на чорному ринку коливаються від $700 до $2000.
  • У ПАР, де народився Маск, уряд не надав дозволу на роботу Starlink. Facebook-групи пропонують купити та активувати термінали в Мозамбіку, де Starlink є легальним, а потім доставити їх до Південної Африки. Вартість комплекту становить близько 12 000 рандів ($630).
  • У Венесуелі люди обходять цю заборону, оплачуючи глобальний пакет послуг за допомогою міжнародної кредитної картки. Аналогічно чинять ритейлери у всьому світі.
  • Уряд Казахстану цього року провів рейди проти незаконних терміналів, але це майже не вплинуло на їхнє використання. Єдиним наслідком стало зростання цін на чорному ринку.
  • Масштаби контрабанди та наявність Starlink на чорному ринку свідчать про глобальну проблему, що ставить під питання контроль компанії над системою з очевидною національною безпекою.
  • Недоліки в регулюванні та відсутність відповідальності дозволяють нелегально використовувати Starlink, що порушує закони та міжнародні санкції.

Журналісти почали досліджувати цю тему після інформації про те, що росіяни можуть використовувати Starlink у війні проти України, закуповуючи термінали в арабських країнах.

Представник ГУР МО України Андрій Юсов зазначив, що масштаб використання росіянами терміналів Starlink на війні зростає і починає набирати системного характеру.

Натомість Маск заперечив, що термінали продавались росії прямо чи опосередковано. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук