ШІ для трансформації освіти – Palantir допоможе МОН модернізувати українські школи

1

Міністерство освіти і науки України (МОН) та компанія з розробки програмного забезпечення для технологій ШІ Palantir підписали меморандум про співпрацю. На заході з нагоди підписання, на якому була журналістка AIN.UA, розповіли, що головна мета співпраці – сприяти трансформаціям у сфері освіти та забезпечити якнайбільшу кількість дітей доступом до безпечного очного навчання.

Співпраця передбачає:

  • Аналіз освітніх і фінансових даних для перетворення закладів освіти радянського зразка на сучасні інноваційні простори.
  • Оцінку безпекової ситуації в громадах для створення умов для очного навчання та визначення пріоритетних шкіл, дитячих садків та громад для побудови укриттів.
  • Аналіз даних про успіхи дітей у навчанні, їхню кореляцію з безпековою ситуацією, щоб ухвалювати управлінські рішення щодо трансформації освітніх закладів та системи української освіти загалом.
  • Надання інноваційних технологій, зокрема ШІ, та аналітичних інструментів для ухвалення ефективних управлінських рішень закладами освіти, громадами, органами місцевого самоврядування та урядом.
  • Моделювання мережі підтримки зв’язків з українськими дітьми за кордоном через впровадження українознавчого компонента у визначених закладах шкільної освіти.

МОН вже використовує інструменти Palantir, такі як Foundry, для візуалізації даних про школи на мапі, додавання параметрів ризику, відстані до критичної інфраструктури, а також для аналізу ризиків для визначення пріоритетів у будівництві сховищ та ремонті шкіл.

Заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній розповів і про збір даних з тимчасово окупованих територій України, а також – зон бойових дій та прифронтових населених пунктів.

«Ми знаємо приблизну кількість дітей, які залишилися, з тих конкретних шкіл, коледжів чи університетів, які залишилися на тимчасово окупованих територіях. І ми також знаємо, скільки вчителів там залишилося тощо. Ми не знаємо це все так само точно, як на підконтрольній території, але на загальному рівні. І ми також можемо порахувати якісь наслідки наших рішень, якщо захочемо. У нас зараз немає інфраструктурних завдань на окупованих територіях, але для будь-яких розрахунків ми можемо спробувати це зробити… Зараз у нас скоріше дослідницькі задачі», – розповів він.

За словами Executive Vice President for Europe and UK Palantir Луїса Мослі, технологія має дуже високий рівень безпеки, оскільки багато ПЗ було створено для військових, зокрема розвідників.

«Тому програмне забезпечення має бути дуже, дуже надійним і забезпечувати дуже високий рівень безпеки та управління інформацією. І всі ці можливості є в розпорядженні міністерства. Але саме вони мають визначати політику та основу, на якій вони використовують наш продукт, та хто бачить дані», – пояснює Мослі.

Про Palantir

Palantir – це провідна компанія-виробник програмного забезпечення для аналізу даних і технологій ШІ та постачальник хмарних рішень. Її заснувала у 2003 році група вихідців із PayPal.

Надаючи технологічні інструменти та аналітику, компанія допомагає Україні під час повномасштабного вторгнення, зокрема у сфері оборони, відновлення та гуманітарного розмінування, освіти.

Раніше з Palantir підписало угоду про партнерство Мінекономіки, у рамках якої штучний інтелект допомагатиме розміновувати українські території.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук