Власника криптобіржі FTX та колишнього мільярдера Бенкман-Фріда засудили до 25 років за шахрайство

У США засудили колишнього мільярдера Сема Бенкман-Фріда на 25 років позбавлення волі. Його визнали винним у тому, що клієнти його збанкрутілої криптобіржі FTX втратили $8 млрд, інвестори FTX – $1,7 млрд, а кредитори хедж-фонду Alameda Research – $1,3 млрд, пише Reuters.

  • Вирок виніс окружний суддя Льюїс Каплан сьогодні, 28 березня. Він заявив, що: Бенкман-Фрід не виявив жодного каяття. А також «збрехав у тому, що не знав, як його хедж-фонд Alameda Research витратив отримані від FTX депозити клієнтів».
  • Федеральні прокурори вимагали тюремного ув’язнення від 40 до 50 років. Марк Мукасі, адвокат засудженого, говорив про вирок на менше п’яти з половиною років.
  • Троє колишніх близьких соратників Фріда свідчили на суді як свідки обвинувачення. Вони казали, що Сем наказав їм використовувати гроші клієнтів FTX для покриття збитків Alameda Research. Всі троє визнали себе винними у шахрайстві.
  • На суді Бенкман-Фрід визнав, що клієнти FTX постраждали. Він вибачився перед колишнім колегам з FTX, але не визнав кримінального злочину. Також пообіцяв подати апеляцію на своє засудження і вирок.

Що цьому передувало

Сем Бенкмен-Фрід пройшов шлях від криптогенія до злочинця. У 2017 році він заснував власну криптокомпанію Alameda Research в орендованому будинку в Берклі, Каліфорнія. У травні 2019 року Alameda запустила свій проєкт, під назвою FTX, що означає «Futures Exchange». Binance став одним із перших інвесторів FTX.

Починаючи з 2021 року, FTX зробив величезний поштовх у фінансуванні, залучивши майже $2 млрд протягом семи місяців, зокрема від Sequoia. Останній раунд фінансування FTX у січні 2022 року оцінив його в $32 млрд.

11 листопада 2022 року FTX подає заяву про захист від банкрутства в США після хвилі відкликань клієнтів. А Бенкман-Фрід йде у відставку з посади головного виконавчого директора. Він потрапив у рейтинг найнебезпечніших людей планети у цифровій галузі.

12 грудня того ж року Бенкмана-Фріда заарештовують на Багамах, де він жив і де базувалася FTX. Американські регулятори звинуватили його в здійсненні багаторічної схеми обману інвесторів. 2 листопада 2023 року присяжні визнали його винним за всіма пунктами звинувачень.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук