Як військові компанії рф використовують криптовалюту для обходу санкцій – The WSJ

Завдяки криптовалюті російським компаніям вдається обходити західні санкції та закуповувати товари подвійного використання, які йдуть на безпілотники та інше високотехнологічне обладнання для ведення воєнних дій в Україні. Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

Ключові моменти статті

  • російські військові компанії, такі як концерн «Калашников», борються з обмеженнями на імпорт деталей подвійного призначення (деталей, які можна використовувати як для цивільних, так і для військових цілей), які виникли через санкції США та ЄС.
  • Зокрема концерн, який є найбільшим російським виробником стрілецької зброї, потребував електронних деталей для дронів.
  • Андрій Звєрєв, російський контрабандист, який працює з Китаєм, допомагає цим компаніям обійти санкції, використовуючи Tether для оплати покупок.
  • Tether – це криптовалюта, прив’язана до долара США, але, на відміну від доларів у банківській системі, її транзакції складніше відстежити.
  • Звєрєв використав Tether для переказу мільйонів доларів від «Калашникова» до дистриб’ютора електроніки в Гонконзі, а потім перевіз товари через країни Центральної Азії, для уникнення митного контролю.
  • Торговельна платформа Garantex, яка працює майже виключно з російськими клієнтами, відіграє ключову роль у цьому процесі, дозволяючи користувачам конвертувати рублі в Tether.
  • За оцінками, обсяг цієї тіньової торгівлі може сягати $10 млрд на місяць.

Міністерство фінансів США чинить тиск на Конгрес, щоб ухвалити законодавство, яке дозволить йому блокувати транзакції зі стейблкоінами, деномінованими в доларах США, такими як Tether.

У грудні 2023 року відомство внесло до чорного списку московську компанію, яка співпрацювала із санкціонованим російським банком для здійснення платежів через Tether.

«росія все частіше звертається до альтернативних механізмів оплати, щоб обійти санкції США та продовжувати фінансувати свою війну проти України», – заявив у своїй заяві Браян Нельсон, заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки.

Використання криптовалют для ухилення від санкцій та фінансування незаконної діяльності не є чимось новим. Наприклад, КНДР вкрала мільярди доларів у криптовалюті для фінансування своєї програми озброєння. У відповідь ООН закликала до суворішого регулювання транзакцій з криптовалютою.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук