СБУ ідентифікувала хакерів, які атакували «Київстар» – справу передадуть до Гааги

Служба безпеки України (СБУ) встановила, що атаку на оператора мобільного зв’язку «Київстар» здійснило хакерське угруповання SandWorm, яке пов’язане з гру рф. Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю «Укрінформу».

«Ми працюємо, щоб за нашим законодавством оголосити підозри, а у подальшому передати ці справи в МКС. Воєнних злочинців мають судити на міжнародному рівні» – зазначив Ілля Вітюк.

СБУ підкреслює, що кібератаки по цивільній інфраструктурі мають бути визнані воєнними злочинами.

Водночас він підкреслив, що у світі налічується лише три кейси, коли оголошувалися підозри хакерам за кібератаки на інфраструктуру, один із них – результат СБУ.

Зараз СБУ проводить експертизи щодо уражених систем і завданих збитків.

Спецслужба спрямувала запити на отримання додаткової інформації від міжнародних партнерів.

Інші деталі

Загалом під час повномасштабної війни Служба безпеки блокує по 4 500 кібератак щороку. Особливим пріоритетом у кіберзахисті є Збройні сили України та Міноборони, оскільки спроби втручань ворога у військові системи відбуваються регулярно.

СБУ запобігла технічному проникненню ворога на 1700 пристроїв українських військових.

Окрім кібератак російські спецслужби проводять ІПСО для дискредитації командування Сил оборони.

Кібератака на «Київстар»

  • Вранці 12 грудня стався масштабний збій у роботі мобільного оператора «Київстар» – хакери атакували ядро мережі. Про відновлення основних послуг компанія повідомила 20 грудня.
  • Для того, щоб встановити всі обставини, оператор долучив до роботи правоохоронні органи, а згодом і звернувся до суду.
  • Хакери зруйнували приблизно 40% інфраструктури компанії, зокрема, сильно постраждав прошарок мережі. 
  • Збиток внаслідок масштабної кібератаки оцінили у 3,6 млрд грн.
  • Дохід «Київстар» зменшився на 3,3% до 7,9 млрд грн у порівнянні з цим же періодом за 2022 рік. Це пов’язано з хакерською атакою
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук