Володимиру Зеленському показали новий баражуючий боєприпас, аналог російського БпЛА «Ланцет»

Президенту України Володимиру Зеленському представили український аналог російського безпілотника «Ланцет». Нова модель баражуючого боєприпасу може знищувати статичні та рухомі цілі, нести 3 кг бойової частини та має важливе нововведення «машинний зір», пише Мілітарний.

  • Безпілотник, назву якого поки що тримають у секреті, Зеленському показали 13 квітня — у День працівника оборонно-промислового комплексу.
  • Його вартість також не розкривається, але, за словами розробників, вона співмірна з вартістю більшості українських дронів оперативно-тактичного класу.
  • Зараз він на етапі доведення, яке відбувається в зоні бойових дій. Стверджується, що дрон успішно знищує ворожу техніку. Наприклад, уразив російський зенітний ракетний комплекс.

Для чого він

Стверджується, що нова розробка має стати засобом ураження цілей на землі та в небі завдяки швидкості та потужній бойовій частині. Він полюватиме на ворожі розвідувальні безпілотники, що наводять російські авіаційні та ракетні удари по українському тилу та передовій. Тобто зможе знизити ударний потенціал російських військ.

Характеристика та можливості безпілотника

  • Чому дрон називають аналогом російському «Ланцету», бо він має зайняти ту ж нішу: вдаряти по важливій бойовій техніці на великій відстані від лінії фронту.
  • Він має електричний двигун і запускається з катапульти. Х-подібний фюзеляж забезпечує високу маневровість та можливість ураження статичних і рухомих цілей. Зокрема він здатен заходити на ціль під прямим кутом.
  • На борту безпілотника може встановлюватись бойова частина вагою до 3 кг у різних версіях: уламкова, термобарична або бронебійна з ударним ядром. Остання може пробивати до 40 мм броні.
  • Максимальна швидкість не перевищує 180 км/год. Тому основними «жертвами» такого дрона можуть бути об’єкти, що рухаються повільніше 130 км/год. Це російські «Орлан-10», Zala та «Ланцети», але теоретично це можуть бути і гелікоптери.
  • Завдяки ретранслятору баражуючий боєприпас може працювати на великих відстанях і з хорошим зв’язком. Тобто оператор може обійти «радіогоризонт» і не втратити відеосигналу та управління над дроном до самого влучання у ціль.
  • Дрони оснащуються модулями шифрованого зв’язку (стандарт AES256). Це дозволяє працювати в умовах активного придушення системами РЕБ.
  • Важливе нововведення — інтеграція системи «машинного зору». Вона забезпечує захоплення об’єктів та автоматичне донаведення на ціль. 

В Україні давно працюють над покращенням автоматизації у безпілотників. У січні підприємець і голова правління Petcube Ярослав Ажнюк повідомив про створення нової компанії The Fourth Law з розробки модулів автономності для роботизованих систем. Перший продукт спрямований на вирішення однієї з найактуальніших оборонних потреб України — розробку модуля автономності для FPV-дронів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук