5G-частоти, пакет «три в одному» та M&A: що принесе обʼєднання lifecell і «Датагруп-Воля»

Об’єднання оператора lifecell і провайдера фіксованого інтернету «Датагруп-Воля» може статися вже в середині травня. Про це Forbes розповів СЕО «Датагруп-Воля» Михайло Шелемба, який очолюватиме новостворену компанію. А також про перші кроки великого гравця.

Нагадаємо, 16 квітня Апеляційний суд зняв арешт з 19,8% корпоративних прав lifecell. Французький мільярдер Ксав’є Ньєль, інвесткомпанія Horizon Capital і Шелемба придбають усі українські активи Turkcell: lifecell, оператора веж UkrTower і мережу колцентрів GlobalBilgi за $525 млн. Дозвіл АМКУ на придбання «Датагруп-Воля» Ньєль уже має.

Угода з купівлі lifecell і «Датагруп-Воля» відбудеться одразу після дозволу Антимонопольного комітету. За словами Шелемби, компанії готові об’єднувати з «перших хвилин». Новий холдинг, ймовірно, називатиметься DVL Telecom. Там працюватиме 4000 співробітників і буде 10 млн абонентів.

На що чекати після об’єднання

Як відомо, СЕО «Датагруп-Воля» і lifecell буде Михайло Шелемба, а операційні команди працюватимуть окремо. Для координації планується створити Project Management Office (PMO). Він існуватиме три роки, але має всі шанси «залишитися назавжди», сказав Шелемба.

Ми впроваджуватимемо нові технології, купуватимемо регіональних гравців, тому потреба структури для управління завжди буде.

Він назвав чотири пріоритетні напрями на 2024 рік:

  • Один пакет послуг для користувачів із фіксованим інтернетом, мобільним звʼязком і ТБ.  З часом планують об’єднати системи розрахунків і змінити маркетингову стратегію та цінову політику. 
  • Збільшення місткості наявних частот, зокрема взявши участь у тендері в третьому кварталі та використовуючи частоти 5G у великих містах.
  • Об’єднання понад 1000 фахівців lifecell і понад 3000 «Датагруп-Воля», щоб «усі порозумілися».
  • Компанія планує під’єднати базові станції lifecell, які зараз під’єднані до мережі переважно через радіосигнал, до оптичних мереж. Це має збільшити їхню пропускну здатність.

Що відомо

Антимонопольний комітет не дозволяв Ньєлю купити lifecell через те, що 19,8% акцій оператора опосередковано належать Михайлу Фрідману та Андрію Косогову, які перебувають під санкціями в США, ЄС та Україні.

Як запевнив CEO «Датагруп-Воля» Михайло Шелемба, підсанкційний олігарх Михайло Фрідман не отримає жодних коштів від продажу lifecell інвесткомпанії NJJ.

Це чітко прописано в транзакційних документах, щоб дотримуватися санкцій. Кошти від продажу, ймовірно, будуть спрямовані на інвестиції в Turkcell в Туреччині, включаючи погашення боргів.

Угода з купівлі «Датагруп-Volia» і lifecell принесе $1,5 млрд інвестицій в Україну.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук