Продаж lifecell затягується через Фрідмана та партнерів, але є план – Forbes

Продаж українського мобільного оператора lifecell французькому мільярдеру Ксав’є Ньєлю затягується через наявність у структурі власності компанії підсанкційних російських бізнесменів. Проте, як повідомляє Forbes, українська влада має план, щоб розблокувати продаж.

«Угода з продажу lifecell 100% буде – це пів мільярда доларів під час війни та інвестор з Франції», – сказав співрозмовник в Офісі президента на умовах анонімності, оскільки не уповноважений коментувати цю тему публічно.

План української влади

Антимонопольний комітет України (АМКУ) не дозволив Ньєлю купити lifecell через те, що 19,8% акцій оператора опосередковано належать Михайлу Фрідману та Андрію Косогову, які перебувають під санкціями у США, ЄС та Україні.

Однак в Офісі президента, партії «Слуга народу» та уряді переконані, що угода таки відбудеться. Ключовим кроком у вирішенні цього питання є стягнення в державну власність частки акцій lifecell.

Мін’юст планує подати позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про стягнення частки Фрідмана та Косогова в дохід держави, а потім Фонд держмайна (ФДМУ) може подати клопотання про скасування арешту з активу після його стягнення.

Зі свого боку Turkcell намагається оскаржити накладений раніше арешт через суд. 7 березня суд зареєстрував апеляційну заяву турецької компанії.

Оптимістичні прогнози

Очікується, що питання стягнення частки Фрідмана вдасться владнати за місяць-два, це може буде вирішено протягом квітня-травня.

Водночас СЕО lifecell Ісмет Язиджи висловив сподівання, що питання зміни власника оператора буде врегульовано в період між квітнем та вереснем, що дозволить закрити угоду з NJJ Capital до кінця 2024 року.

Ситуація з «Київстар»

Аналогічна справа із «Київстар» загальмувалася через наявність у структурі акціонерів Фрідмана та Авена. Однак політичного рішення щодо цієї справи поки немає – lifecell пріоритетніший.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук