ЄС хоче перевірити Meta на протидію російській дезінформації

Брюссель хоче розпочати перевірку Facebook та Instagram через занепокоєння, що Meta не робить достатньо для протидії дезінформації росії та інших країн напередодні виборів. Про це пише FT з посиланням на двох обізнаних в цьому питанні людей.

  • Європейські регулятори підозрюють, що компанія робить недостатньо, щоб зупинити масштабне розповсюдження політичної реклами. Це створює ризик підриву загальноєвропейських виборів, які відбудуться на початку червня.
  • Серед держав-членів ЄС зростають побоювання, що росія поширює дезінформацію в соціальних мережах, щоб підірвати вибори. Але очікується, що у своїй заяві Єврокомісія не буде виокремлювати рф, а лише згадає про дезінформацію з боку іноземних суб’єктів. 
  • Також чиновники ЄС побоюються, що механізм Meta, який дозволяє користувачам позначати незаконний контент, не є достатньо доступним або зручним, щоб відповідати Закону про цифрові послуги (DMA).

DMA ухвалили рік тому у квітні. Він передбачає, що компанії мають розкривати інформацію про те, яких заходів вони вживають для боротьби з дезінформацією або пропагандою. Якщо ЄС визнає, що Meta порушує цей закон, техногіганта можуть оштрафувати до 6% її глобального річного обігу.

  • Комісія має розпочати розслідування на основі звіту, надісланого компанією Meta у вересні. Вони подивляться, як компанія дає раду з дезінформаційними ризиками на своїй платформі, а також на основі власної оцінки ЄС.
  • Розслідування оцінить, чи відповідає законодавству спосіб, у який Facebook та Instagram розміщують політичний контент на своїх сайтах. Розслідування покаже, чи відповідає законодавству спосіб, у який Facebook та Instagram розміщують політичний контент на своїх сайтах. 
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук