Як вийти на ринок ЄС та отримати грант на реєстрацію торговельної марки?

Європейський ринок привабливий для бізнесу своєю стабільністю та кількістю споживачів, зайняти своє місце на ньому прагне кожен підприємець. Але вихід на новий ринок завжди супроводжується великими витратами. Саме це і зупиняє багатьох бізнесменів.

Варто відмітити, що в ЄС існує безліч грантових програм, які полегшують життя підприємцям. Такі грантові програми стають доступними і для українських малих та середніх компаній. Одна з таких програм — SME fund 2024. Ця грантова програма компенсує до 75% витрат повʼязаних з реєстрацію обʼєктів інтелектуальної власності. Пропонуємо розглянути цю програму детальніше.

Грантова програма SME Fund 2024 ініційована Європейською комісією, реалізується EUIPO (Відомством з інтелектуальної власності Європейського Союзу). Вона почала роботу з 22 січня 2024 року.

Мета програми — підвищення розуміння інтелектуальної власності як цінного нематеріального активу, усвідомлення необхідності якісно нового підходу до розвитку ІР культури й сприяння залученню європейських та українських МСП не лише до європейського, а й світового економічного ринку.

Який розмір компенсації та які обʼєкти інтелектуальної власності підпадають під умови програми?

  1. 75% зборів, що стягуються країнами ЄС за реєстрацію торговельних марок та промислових зразків (але не більше 1000€).
  2. 50% зборів за міжнародну реєстрацію торговельних марок та промислових зразків через WIPO (Всесвітня організація інтелектуальної власності);
  3. 75% зборів, що стягуються національними патентними відомствами та ЄПВ за реєстрацію патентів (але не більше 3500€).

Щоб зрозуміти, як працює грантова програма на практиці, ми звернулися до патентного агентства «Профітмарк». Сервіс profitmark.com.ua допомагає зареєструвати торговельну марку ЄС та оформити грант на отримання компенсації за цією програмою.

Зі слів спеціалістів «Профітмарк», найпопулярніший обʼєкт для отримання гранту — саме торговельна марка ЄС.

Зібрали найголовніші деталі щодо отримання гранту:

  • діє у всіх країнах ЄС;
  • оптимальна вартість;
  • проста процедура;
  • швидка реєстрація: 4-5 місяців.

Вартість компенсації залежить від кількості товарів і послуг. Скільки ж це?

Компенсація за грантовою програмою складає 75% від збору за подання заявки на реєстрацію торгівельної марки ЄС. Відповідно повернення становить:

  • для одного класу (виду діяльності) 637€;
  • для двох класів (видів діяльності) 675€;
  • для трьох класів (видів діяльності) 787€.

Формальності щодо отримання гранту

Для участі у грантовій програмі SME fund 24 необхідно надати документи:

  • виписка про реєстрацію ФОП або юридичної особи;
  • довідка про відкриття банківського рахунку у євро.

Процедура отримання гранту

  • подача документів на отримання гранту;
  • розгляд документів фондом (займає приблизно 15 робочих днів);
  • підтвердження гранту;
  • подання заявки на реєстрацію торгової марки;
  • виплата компенсацій Фондом на рахунок Заявника (приблизно 30 днів з моменту подачі заявки).

Скільки торгівельних марок може зареєструвати за грантом одна особа?

Максимальна компенсація за грантом на одну особу складає 1000€. Відповідно, якщо за однією торговою маркою компенсовано 637€, за другу торговельну марку компенсація складе 363€.

Компанія Профітмарк розробила спеціальний сайт profitmark.com.ua для реєстрації торговельної марки ЄС за грантовою програмою

Крок 1. Перевірка торговельної марки. Для перевірки торговельної марки необхідно ввести назву і вказати вид діяльності (клас товарів і послуг).

Крок 1. Перевірка торговельної марки. Зображення «Профімарк»

Крок 2. Оцінка ризиків. Система підготує для вас звіт і вкаже на ризики отримання заперечення, якщо вони є.

Крок 2. Оцінка ризиків. Зображення «Профімарк»

Крок 3. Заповнення форми та оплата. Необхідно вказати дані майбутнього власника торговельної марки та створити особистий кабінет на сайті.

Крок 3. Заповнення форми та оплата. Зображення «Профімарк»

Будь-які питання щодо отримання гранту та подання заявки на реєстрацію торговельної марки ЄС можна задати у чаті.

Коментарі підприємців які успішно отримали грант:

«Наша компанія захистила зовнішній вигляд продукції патентом ЄС. Тепер ми почуваємо себе більш впевнено на іноземних ринках і можемо нарощувати виробництво для експорту товарів у всі 27 країн ЄС».

«Ми вдячні за можливість участі у грантовій програмі і задоволені результатом. Ми не тільки зареєструвати торговельну марку ЄС, а й ще отримали компенсацію 787 євро. Сподіваємось що такі програми будуть доступні і далі»

«Грантова програма привернула увагу до реєстрації торговельної марки ЄС  і ми  нарешті зробили той крок, який багато разів відкладали на потім. Програма на нашу думку є дуже ефективною, оскільки компенсація є  доволі суттєвою і дійсно полегшує вихід на ринок ЄС».

«Участь у грантовій програмі  нерідко вимагає великих  витрат часу і сил на подолання бюрократичних процедур. Але в даному випадку – це виключення. Ми надали тільки виписку з реєстру про реєстрацію компанії  та довідку про відкриття рахунку у євро. Це все що від нас було необхідно надати для отримання компенсації».

«Отримання гранту зайняло біля двох тижнів. Але економія доволі суттєва. Ми отримали 637 євро компенсації що суттєво спростило реєстрацію торговельної марки в ЄС. Маючи зареєстровану торговельну марку, ми можемо впевнено просувати свій сервіс на європейському ринку».

Приєднатися до учасників грантової програми можна за посиланням.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук