Alphabet заплатила Apple $20 млрд, щоб зробити Google за замовчуванням у Safari

Alphabet заплатив Apple $20 млрд у 2022 році, щоб пошукова система Google була за замовчуванням у браузері Safari. Про це пише Bloomberg із посиланням на нещодавно розкриті судові документами в антимонопольному позові Мін’юсту США проти Google.

  • Компанії хотіли приховати суму угоди. Торік на суді керівники Apple свідчили, що Google заплатила «мільярди», але не вказували цифри. Пізніше свідок Google обмовився, що компанії платить Apple 36% доходу, який отримує від пошукової реклами.
  • Журналісти називають цю угоду «найважливішою з угод Google», адже саме айфони найпопулярніші телефони у США. Раніше Microsoft намагалися переконати Apple зробити їхній пошуковик Bing стандартним у Safari. Вони запропонували ділитися 90% доходу від реклами, піти на низку поступок і навіть приховати бренд Bing.
  • Вперше Apple погодилася безплатно використовувати Google у Safari в 2002 році. Та вже пізніше компанії почали ділити дохід. До травня 2021 року Alphabet платив Apple понад 1 мільярд доларів щомісяця за статус «за замовчуванням».

Що про це відомо

У вересні 2023 року Сполучені Штати Америки розпочали розгляд справи проти компанії Google. На думку уряду, компанія неправомірно користується своїм домінуванням на пошуковому ринку. 

За словами уряду, Google сьогодні платить мільярдні суми щороку всім передовим гравцям, як-от Apple чи Samsung, щоб залишатись лідером на пошуковому ринку, що шкодить розвитку конкуренції. 

У Google стверджують: незважаючи на те що компанія дійсно чимало платить Apple, Samsung та іншим компаніям — зміна пошуковика не є закритою опцією і за бажання користувач може змінити пошукову систему. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук