Найнижчий показник за п’ять років: світові інвестиції на початку 2024 року склали $75,9 млрд — звіт KPMG

У першому кварталі 2024 року глобальні інвестиції венчурного капіталу склали $75,9 млрд — це найнижчий показник за останні майже п’ять років. Увагу інвесторів уже більше привертає штучний інтелект, чисті та безпекові технології, йдеться у свіжому звіті Venture Pulse від KPMG. AIN.UA публікує найцікавіше.

  • Ринок венчурних інвестицій зіштовхнувся зі значним спадом. Це сталося зокрема через геополітичну напруженість, затягування процесів виходу компаній із ринку венчурного фінансування та помітне скорочення інвестицій на пізніх стадіях угод — пишуть аналітики.
  • Лідерство венчурних інвестицій тримає Америка. Загальна сума інвестицій у Північній і Південній Америці склала $38,2 млрд, розподілених по 3 205 угодах. Основна частка припала на США — $36,6 млрд за 2 882 угодами.
  • Найбільші інвестиції отримали: Anthropic — $4 млрд, Ascend Elements — $704 млн, Figure AI — $675 млн, Areteia Therapeutic — $425 млн і Mirador Therapeutics — $400 млн.
  • Азія залишалася на другому місці з $18,9 млрд і 2 305 угодами. Європа продемонструвала зростання до $17,9 млрд. Найбільшою там стала угода на суму $5,2 млрд зі шведською компанією H2 Green Steel. 
  • Глобальні інвестиції з участю корпоративного венчурного капіталу (CVC) також опустилися до найнижчого рівня за майже п’ять років — $40,8 млрд. В Азії показник впав до $10,4 млрд, в Америці зріс до $20,1 млрд, а в Європі залишився стабільним — $6,6 млрд. 
  • Штучний інтелект і чисті технології (Cleantech) привернули значні інвестиції: сім із десяти найбільших угод кварталу припадають саме на ці галузі. Виділилися великі угоди, як-от інвестиція $4 млрд в американську компанію Anthropic.
  • У першому кварталі з’явилися десять єдинорогів, кожен із яких базується на ШІ. Більшість із них розташовані у США: Celestial AI, Together AI, Perplexity, Io.net, Figna AI та ElevenLabs. У список також потрапили китайські YueZhiAnMian і Miotec, індійський Kruti та французький Mistral. (хоча останній про свій статус єдинорога повідомив у кінці 2023 року.)
  • Інвесторів усе більше цікавлять безпекові технології. Інвестиції в цій галузі зростають, особливо актуальні напрями — технології дронів, супутникові та програмні рішення. Уряди та міжурядові союзи, ймовірно, будуть драйверами частини цих інвестицій.

Що чекати у другому кварталі 

IPO має стати ключовою ареною для спостережень. Венчурні фонди можуть відчути тиск з боку інвесторів через успішні перші публічні продажі акцій. 

Може зростити активність M&A. Усе через те, що компанії, які не можуть залучити додаткового фінансування, стають потенційними кандидатами на складні злиття та поглинання. Інші фірми можуть зацікавитись у придбанні цих компаній, щоб отримати їхню інтелектуальну власність або працевлаштувати їхніх співробітників.

Чисті технології та штучний інтелект залишаться важливими інвестиційними напрямами. За словами керівника напряму консультаційних послуг з питань злиття і поглинань KPMG в Україні Іллі Сегеди, у Європі варто тримати фокус на технології в сфері оборони. 

«Тож оборонні та безпекові технології, особливо в умовах продовження війни в Україні, мають шанси стати більш пріоритетними для венчурних інвесторів у регіоні. Водночас вони також будуть активно вкладатися в екотехнології та рішення зі звітності ESG у відповідь на зростаючі регуляторні вимоги», — сказав він.

KPMG — це міжнародна мережа незалежних фірм, що надають аудиторські, податкові та консультаційні послуги.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук