Материнська компанія TikTok подала до суду, щоб заблокувати закон про заборону застосунку в США

ByteDance подала позов до Апеляційного суду округу Колумбія, щоб заблокувати закон про заборону TikTok у США. Згідно з ним, популярну відеоплатформу мають продати до 19 січня, або її заборонять у Штатах, пише Reuters. Ось що стверджувала компанія в позові: 

  • Ухвалений закон порушує Конституцію США. Зокрема суперечить першій поправці, яка захищає свободу слова. 
  • Продаж TikTok неможливий «ані комерційно, ані технологічно, ані юридично». Знадобляться роки, щоб перенести вихідний код TikTok до США і нові інженери набули достатньо знань.
  • Китайський уряд «чітко дав зрозуміти, що не допустить продажу рекомендаційного механізму, який є ключем до успіху TikTok у Штатах». 
  • 58% ByteDance належить міжнародним інвесторам, включно з BlackRock, General Atlantic і Susquehanna International Group, 21% китайському засновнику компанії і 21% —співробітникам, серед яких близько 7000 американців.
  • TikTok витратив $2 млрд на захист даних американських користувачів і взяв на себе додаткові зобов’язання в 90-сторінковому проєкті Угоди про національну безпеку, розробленому в ході переговорів із Комітетом з іноземних інвестицій в США (CFIUS).
  • Цей пакт передбачав згоду TikTok на «варіант закриття», який давав би уряду США право призупинити діяльність TikTok у США, якщо він порушить певні зобов’язання.

Білий дім і Мін’юст США відмовилися коментувати позов журналістам.

Заборона TikTok

TikTok ризикує втратити свій найприбутковіший ринок після років боротьби за те, щоб переконати уряд США, що застосунок для соціальних мереж не загрожує національній безпеці.

Палата представників США ухвалила законопроєкт, який містить вимогу до китайського концерну ByteDance продати американську частку соцмережі TikTok. Якщо ця вимога не буде виконана, це призведе до заборони застосунку на території США.

Тоді в ByteDance заявили, що подадуть до суду, якщо підпише президент США Джо Байден, що зрештою і сталося 24 квітня. 

Тим часом Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 29 квітня  заявила, що заборона TikTok можлива і на території Європейського Союзу. Загалом застосунок заборонений щонайменш у 16 країнах.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук