Рада збільшила штрафи за порушення правил мобілізації

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №10379, спрямований на посилення відповідальності за порушення правил мобілізації. Документ вносить зміни в кримінальний кодекс і кодекс про адміністративні правопорушення.

Як йдеться в порівняльній таблиці, порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500 грн – 17 000 грн).

Порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію — штраф на громадян і посадових осіб від двох тисяч до п’яти тисяч (34 000 – 85 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в умовах особливого періоду, тягнуть за собою накладення штрафу від дев’яти тисяч до дванадцяти тисяч (153 000 – 204 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нові штрафи набудуть чинності наступного дня після оприлюднення закону, який ще належить спочатку підписати спікеру ВР, а потім — президенту України.

Нагадаємо, 18 травня набуває чинності закон про мобілізацію. Упродовж 60 днів після набуття чинності всі військовозобов’язані з 18 до 60 років повинні оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або добровільно в електронному кабінеті призовника.

Згідно із законом, усі, хто підлягає мобілізації, мають носити військово-облікові документи та пред’являти їх на вимогу працівників ТЦК або поліції.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук