Українська енергетика зазнала $56,2 млрд збитків і втрат через повномасштабне вторгнення рф

Через повномасштабне вторгнення росіян український енергетичний сектор зазнав $56,2 млрд збитків і втрат. На відновлення знадобиться $50,5 млрд, підрахувала аналітична команда Київської школи економіки (KSE).

Скільки втратив енергетичний сектор

Аналітики розділили прямі збитки та непрямі витрати, щоб підрахувати загальну суму. 

Підрахунки KSE

Найбільша частина припала саме на непрямі витрати — майже $40,1 млрд. Через повномасштабне вторгнення росії енергетичні компанії втратили $39,6 млрд. Друга частина, $0,5 млрд — це витрати на розбір завалів і демонтаж на пошкоджених об’єктах.

Прямі збитки склали понад $16,1 млрд. Це, зокрема:

  • $8,5 млрд — руйнування об’єктів генерації електричної енергії;
  • $2,1 млрд — магістральних ліній передачі електроенергії;
  • $3,3 млрд — нафтогазової інфраструктури.

Росія окупувала понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей з 2022 року, зокрема Запорізьку АЕС. Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська та Трипільська ТЕС були повністю зруйновані, а Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС зазнали критичних пошкоджень — понад 80%. Пошкодили половину високовольтних підстанцій передачі електроенергії.

Скільки треба на відновлення

Щоб відновити енергетичний сектор краще, ніж було до того, треба $50,5 млрд. З них 2 млрд потрібні для забезпечення потреб ліквідності енергетичних компаній внаслідок втрачених через війну доходів. Саме на електроенергетику треба $33,8 млрд, з них $29,3 млрд для об’єктів генерації.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук