Зрештою смартфони зникнуть. І далі почнеться найдивніше

Читати на RU

Редактор видання Business Insider Метт Вайнбергер написав колонку про те, що смартфони зникнуть рано чи пізно, а на їхнє місце прийдуть дивні і лякаючі технології. Редакція AIN.UA публікує адаптований переклад матеріалу.

Одного разу, не дуже скоро, але набагато раніше, ніж ви думаєте, смартфони застаріють. Як колись застарів факс. Не подумайте: до значних змін щодо смартфонів залишилося щонайменше десятиліття (якщо до 2027 року ми всі станемо кіборгами, я щасливо заберу свої слова назад).

Крок за кроком фундамент для відмови від смартфонів створюють Ілон Маск, Microsoft, Facebook, Amazon і незліченна кількість інших стартапів. І дозвольте мені зауважити: коли телефони дійсно застаріють, ситуація стане дуже дивною. Не тільки стосовно конкретних речей, а з погляду нашого способу життя і людства загалом.

Смартфони зникнуть? Короткострокова перспектива

Люди думають, що iPhone і смартфони, які ним надихалися, зробили революцію. Досить компактні, щоб носити з собою, потужні, щоб виконувати більшість наших щоденних завдань і оснащені камерою та GPS-сенсорами, щоб утілити в реальність такі додатки, як Snapchat і Uber.

Але подумайте про смартфони з іншого боку. Десктопні ПК і ноутбуки – це комбінація монітора, клавіатури та миші. Смартфон просто взяв цю модель, зменшив її і оснастив сенсором.

Візьмемо, наприклад, Samsung Galaxy S8, який був представлений минулого тижня. Він вражає. Але це лише поліпшення, а не революція. Проте, як і слід було очікувати, в Galaxy S8 було додано підтримку голосового асистента Bixby. Також пристрої доставлятимуть разом із гарнітурою віртуальної реальності Gear VR.

Є чутки, що в наступному iPhone буде значно поліпшена Siri, а також з’являться інструменти для підтримки доповненої реальності. Такі пристрої як Amazon Echo, Sony PlayStation VR, і Apple Watch продовжують користуватися успіхом, і варто очікувати, що дедалі більше великих і невеликих компаній проводитимуть експерименти з новими інтерфейсами.

смартфоны исчезнут-1
Samsung Galaxy S8 і S8+

Середньострокова перспектива

У середньостроковій перспективі всі ці експерименти будуть чимось звичним, але дивним. Microsoft, Facebook, Google і Magic Leap працюють над гарнітурами доповненої реальності, які зможуть проектувати 3D-зображення. За чутками, навіть Apple працює над аналогічним пристроєм.

За словами винахідника HoloLens Алекса Кіпмана, доповнена реальність може замінити смартфони, телевізори і все, у чого є екран. Немає сенсу використовувати різні пристрої, якщо всі ваші дзвінки, діалоги, фільми та ігри знаходяться перед очима і проектуються на навколишній світ.

Водночас пристрої Amazon Echo і AirPods стають дедалі важливішими. Інтелектуальні помічники Siri, Alexa, Bixby і Cortana стають розумнішими, і це все розвиватиметься не тільки в тому, що люди зможуть сказати пристроям, а й що зможуть почути у відповідь.

Інакше кажучи, комп’ютери захоплять ваші почуття: технології втручатимуться в погляд і слух. Це трохи лякає. Проте більшість IT-компаній обіцяють, що в майбутньому буде менше подразників, а цифровий і фізичний світ будуть більш збалансованими. Вам вирішувати, що думати про це.

Дійсно божевільне майбутнє

Прогнози на 10 і більше років уперед досі ґрунтуються на пристроях, які ми все одно будемо носити, навіть якщо цими пристроями будуть окуляри. Найбожевільніші і далекоглядні припущення йдуть набагато далі.

Минулого тижня Ілон Маск анонсував створення нової компанії Neuralink, мета якої – з’єднати людський мозок із комп’ютером. Це навіть глибше, ніж комбінація фізичного і цифрового світу – явище, коли людина і машина стають одним цілим.

За умови, що технологія стане реальністю – а багато хто в це справді вірить – ми прийдемо до логічного завершення того, з чого почали смартфони. Чи можна думати, що смартфони зникнуть? Телефони дають нам доступ до інформації, доповнена реальність покаже цю інформацію, а зв’язок з комп’ютером просто прибере цей розрив.

Ідея про злиття людини і машини лякає. З іншого боку, ідея настільки нова, що ніхто не знає, який вигляд вона матиме на ділі. Тому смерть смартфонів буде закінченням ери в кількох сенсах. Це буде кінцем пристроїв, які ми носили з собою, і початком чогось, що перенесе нас у комп’ютери та потік цифрової інформації. Це буде дивно.

І так, багато людей кажуть, що смартфони роблять із нас суперлюдей, у яких є доступ до знань і мудрості. До певної міри «перенесення» людського мозку буде найпотужнішою суперздатністю. Але знову ж таки: може, я налаштований занадто оптимістично.

Нагадаємо, раніше AIN.UA наводив колонку засновника компанії Planexta Євгена Найштетика про те, якою мовою комп’ютер зможе спілкуватися з мозком безпосередньо.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук