Apple додає 20% ПДВ на ціни в App Store в Україні

3614
Читати на RU

Як вдалось дізнатись AIN.UA, компанія Apple протягом кількох наступних днів (13-14 січня) підвищить ціни на програми та покупки в додатках (крім підписок з автоматичним поновленням) в App Store на 20% в Україні.

Це пов’язано з нещодавно прийнятим і підписаним законом про «податок на Facebook», який зобов’язує іноземні онлайн-сервіси, якими користуються українці, на кшталт Facebook, Netflix, Steam та сервісів Apple та Amazon, платити податок у 20%.

Що зміниться в App Store?

Ціни на платні програми та покупки в додатках (крім підписок з автоматичним поновленням) у App Store зростуть на території України на 20% через новий податок на додану вартість.

«Щойно ці зміни набудуть чинності, розділ Ціни та доступність у розділі «Мої програми» буде оновлено. Ви можете будь-коли змінити ціни на свої програми та покупки в додатках (включаючи підписки з автоматичним поновленням) у App Store Connect. Якщо ви пропонуєте підписку, ви можете зберегти старі ціни для наявних передплатників», — розповіли у Apple розробникам.

Що передбачає закон?

  • Законопроект доповнює податковий кодекс (щодо оподаткування послуг нерезидентів, що постачаються на території України) нормою про оподаткування електронних послуг;
  •  За новими правилами, електронні послуги, які компанії-нерезиденти (які не мають у країні постійного представництва) постачають фізособам на території України, оподатковуються ПДВ (20%);
  • Якщо послуги постачаються в Україну через посередника, то для цього проекту він і є постачальником. Якщо посередник теж нерезидент, він потрапляє під дію цієї статті;
  • Такі компанії мають реєструватися в Україні як платники ПДВ, для них передбачено спрощену процедуру реєстрації та подання звітності;
  • Водночас, із кодексу виключають норму про «податок на іноземну рекламу», тобто українські юрособи та ФОП не повинні сплачувати 20% податку при купівлі електронних послуг у іноземних компаній;
  • Нові норми запрацювали із 1 січня 2022 року.

Як і передбачалось, новий податок ліг не на компанії, а на користувачів, ціни для яких технологічні компанії просто підвищили на ті ж 20%. При цьому закордонні компанії не поспішають реєструвати в Україні ТОВ. Адже, крім ПДВ, є податок на прибуток, зарплатні податки, витрати на утримання офісу.

Хто вже підняв ціни?

Закон почав діяти 1 січня 2022 року, проте eBay, Amazon, Meta, Google та інші технологічні компанії повідомили про збільшення вартості послуг ще в грудні 2021 року.

  • Google надіслала користувачам своїх платних послуг в Україні листа із попередженням, згідно з яким, компанія починає стягувати 20% ПДВ на цифрові послуги для фізичних осіб та підприємців в Україні, які не зареєстровані як бізнес.
  • eBay також додав ПДВ до вартості своїх послуг і цей тариф застосовуватиметься до кожного платежу за послугу, що здійснюватиметься українськими користувачами.
  • Компанія Amazon розіслала українським некомерційним користувачам повідомлення про стягнення податку на додану вартість (НДС) у розмірі 20% з початку 2022 року. У повідомленні команда Amazon попередила, що некомерційним користувачам потрібно вказати податковий реєстраційний номер у своєму обліковому записі Seller Central.
  • І Adobe розіслала користувачам листи із попередженням, що з 11 січня почне стягувати із них 20% ПДВ.
  • З третього січня 2022 року компанія Meta також додала 20% податку на додану вартість (ПДВ) для послуг своєї соціальної мережі Facebook в Україні.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук