Firefly проведе другий тестовий запуск ракети Alpha

Читати на RU

Компанія Firefly Aerospace готується до другого тестового запуску ракети Alpha. Першу спробу провели у вересні 2021. Новий пуск відбудеться вже за кілька тижнів. На це звернули увагу в Mezha.media.

Що сталося

  • 3 вересня 2021 року о 4:59 за київським часом ракета Alpha стартувала, досягнула надзвукової швидкості, та за кілька хвилин місію перервали. Тоді в Firefly повідомили, що ракету довелося підірвати через відмову одного з двигунів.
  • В травні цього року компанія повідомила, що два ступені ракети доставлені з бази для випробовувань на стартовий майданчик.
  • Зараз ракета зазнала мінорних оновлень, пов’язаних із зменшенням рівня вібрації від роботи двигунів.
  • Як пише видання CNBC, новий запуск має відбутися в найближчі тижні.

Більше не українська Firefly Aerospace

Firefly Aerospace раніше належала українському підприємцю Максу Полякову. 17 лютого 2022 він повідомив у своєму Facebook, що передасть свою долю Firefly Aerospace за $1 своєму співзасновнику Тому Марк’юзіку. Причина передачі — вимога комітету з іноземних інвестицій США, іншими словами — тиск регулятора. Всі роки компанія активно співпрацювала з владою США (1 / 2 / 3 / 4), отримувала контракти від NASA і неодноразово перевірялась з точки зору безпеки. Але за інформацією Bloomberg, хоча Україна є союзником США, її триваючий конфлікт з Росією посилив занепокоєння щодо того, що може статися з цінними технологіями всередині країни.

Полякову належало, за його словами, 58% компанії. Тим не менше, Alpha зараз — все ще та ракета, до якої доклали руки українські інженери і якої б не існувало без української команди.

Що відомо про ракету

  • У компанії працювали над ракетою Alpha з 2014 року, вона належить до легкого класу ракет-носіїв.
  • Після того, як у 2017 році Макс Поляков перезапустив компанію Firefly Aerospace, до її конструкції внесли технічні зміни, що підвищило її вантажопідйомність з 400 до 1000 кг (мова про доставку на низьку навколоземну орбіту, на висоту 200 км, на SSO, на висоту) (км ракета доставляє 630 кг).
  • Alpha — одна з найбільших ракет легкого класу. У висоту вона — 29 м (приблизно з 9-поверховий будинок), діаметром 1,8 м, діаметр обтічника — 2 м.
  • Вона виготовлена ​​з композитних матеріалів та оснащена чотирма рідинними двигунами Reaver-1 (перший щабель) та одним двигуном Lightning 1 (другий ступінь).
  • Другий ступінь оснащений експериментальним космічним вітрилом Spinnaker-3 від NASA, завдання якого — прискорити схід сходинки з орбіти.
Фото: Firefly
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук