Від «історії успіху» до боргів та банкрутства. Що відбувається у сервісі доставки Rocket

В середині березня український сервіс доставки їжі Rocket повністю зупинив свою діяльність. Власники намагались продати компанію, але не змогли знайти покупців. На той момент Rocket вже заборгувала співробітникам та партнерам понад 100 млн грн. Наразі компанія займається процедурою банкрутства.

AIN.UA розповідає, чому розвалилася одна з найбільших «історій успіху» на українському локальному стартап-ринку.

Звільнення та борги

З 2020 по 2021 рік сервіс активно розвивався, відвойовуючи у конкурентів долю на локальному ринку. Потім вийшов в Європу: запустився на Кіпрі, в Нідерландах, Угорщині та Іспанії. Але наприкінці 2021 року в Rocket почались проблеми з фінансуванням. У компанії пройшла хвиля скорочень: у грудні-січні звільнили більше 50 людей – 10% загального штату. Звільненим пояснили: нема чим платити. Вже тоді частина людей не отримала розрахунок.

Згодом стало відомо, що масштаби скорочень були значно більшими, ніж про те заявляли в компанії. Кілька колишніх фахівців Rocket анонімно розповіли DOU, що насправді пів сотні людей скоротили в одному лише технічному відділі, тоді як загалом компанія звільнила 35–40% співробітників.

Також зʼясувалося, що у Rocket – значні заборгованості перед співробітниками. По словам екс-співробітниці, затримувати виплати почали за кілька місяців до повномасштабного вторгнення. Як повідомляє DOU, людям не оплатили від одного до трьох місяців роботи.

«Станом на зараз компанія заборгувала працівникам різні суми — від однієї до трьох зарплат. Деякі з тих, хто був оформлений за КЗпП, досі не можуть отримати свої трудові книжки. Більшість працівників залишила собі робочу техніку (ноутбуки). Перед кур’єрами компанія також залишила великі борги», – розповіла одна з колишніх співробіниць DOU.

Найбільші борги – перед ІТ-спеціалістами. Одному зі співрозмовників редакції компанія лишається винною $16 000 за три з половиною місяці.

«Проблема почалася з того, що Rocket перестала перераховувати виплати на ФОП, а видавала лише готівкою в конверті. Увесь цей час я намагався все ж добитися виплати на ФОП, оскільки це було прописано в контракті як єдиний спосіб оплати, і постійно чув обіцянки, що згодом компенсують усе легально», – розповів розробник, додавши що акти виконаних робіт за цей період йому не надавали.

Як вдалось з’ясувати AIN.UA, ошукані співробітники готувались подавати на компанію до суду, але після початку повномасштабного вторгнення цей план відсунули на невизначений час. Втім, від самої ідеї не відмовились: план отримати невиплачене залишається, колишні співробітники в пошуках юристів.

Борги перед ресторанами

Співробітники — не єдині, кого Rocket залишила без зароблених грошей. На значні невиплати скаржаться партнери компанії – ресторани, яким Rocket аутсорсив доставку.

Як пише «Forbes Україна»,

  • засновнику мережі «Юджин Фуд» Євгену Чернишенко Rocket заборгував сотні тисяч гривень.
  • Мережі віртуальних ресторанів Дениса Мамонова та Олега Скрипниченко (бренди «БагатоЛосося», «БагатоСалату» та «Сушихо»), які працювали тільки на доставку – 382 000 грн.
  • Власнику мережі GastroFamily Дмитру Борисову – близько 167 000 грн за частину січня та лютого. 
  • Власникам ще десятьох закладів компанія сумарно не виплатила 1,16 млн грн.

До повномасштабної війни Rocket працював у 25 містах України із 3000 ресторанами. Найбільша мережа — McDonald’s, але там відносини з партнерами не коментують.

Як і у випадку з співробітниками, до початку вторгнення подавати на компанію до суду хотіли і ресторатори, яким компанія заборгувала грошей. Але через війну плани змінились на бажання зберегти бізнес.

Банкрутство

На початку травня ТОВ «Рокет Делівері» звернулось до Господарського суду Києва, щоб відкрити справу про банкрутство. Rocket мав довести в суді, що не може сплатити борги – для цього компанія подала довідку, що на 5 липня на рахунку вона мала 19,98 млн грн, володіла майном на 120 466 грн і мала отримати виплати на 535 335 грн. Борги ж становили 144,82 млн грн. Суд не прийняв її як доказ та 6 липня відмовив у відкритті справи, бо компанія не надала договорів, які доводять заборгованість.

Після відмови «Рокет Делівері» змінила місце реєстрації з Києва на Луцьк. Через деякий час після переїзду «Рокет Делівері» отримала позов на банкрутство від «Хоумленд Юкрейн». Розгляд справи призначено на 1 серпня.

Переїзд компанії може бути повʼязаний з тим, що волинський суд може бути більш зручним для розгляду справи, пише «Forbes Україна». 

«Такі дії нагадують недобросовісне використання механізму банкрутства для його максимального контролю», – каже адвокат Axon Partners Андрій Раєцький.

Чому так сталося

Сьогодні у закритті бізнесів в першу чергу звинувачують повномасштабну війну, і для більшості випадків це так. Але для Rocket вона стала лише «останнім цвяхом у кришку труни» – справи йшли погано ще до її початку. Головна причина краху успішної компанії — мажоритарний інвестор Rocket Ігор Рохлін.

Він викупив 80% компанії за $5 млн, після чого дофінансовував її, щоб та активно розвивалась в Україні і виходила на нові ринки. Ще у 2021 році AIN.UA розповідав, що Rocket міг би стати прибутковим в Україні, але через активну експансію за кордон і потребу в підсилені tech-команди, компанія свідомо генерувала збитки.  

Це закінчилось наприкінці 2021 року. Неочікувано для фаундерів Рохлін різко зменшив фінансування. Тоді і почались скорочення, потім – закриття на європейському ринку, а з початком повномасштабного вторгнення – повне припинення операційної діяльності компанії.

Відмітимо, що скорочення фінансування по таймінгу приблизно співпало з арештом у грудні 2021 року сина Ігоря Рохліна – Тимура Рохліна, який між іншим також був у списку акціонерів Rocket (у 2020 році його видалили зі списку бенефіціарів української юридичної особи).

Тимура Рохліна, який має ізраїльське та українське громадянства, звинувачують у шахрайстві та відмиванні грошей. Він був затриманий в Ізраїлі на вимогу влади Німеччини під час спроби вилетіти в Україну.

Гроші від обдурених німців — на бізнес в Україні

Як зʼясували німецькі правоохоронці, Рохлін та його подільники ніби-то прикидалися професійними інвестиційними консультантами та виманювали гроші у європейців на покупку бінарних опціонів або складання диференційних контрактів, обіцяючи при цьому високу віддачу. Влада Німеччини отримала понад 360 скарг від громадян, деякі з яких інвестували в несправжні фінансові продукти десятки й сотні тисяч доларів.

Отримані у такий спосіб прибутки Рохлін начеб-то відмивав через банківські рахунки по всій Європі, поки кошти нарешті не осідали на особистих рахунках Рохліна або підконтрольних йому компаній, кажуть німці. Згідно з запитом про екстрадицію, мільйони євро від шахрайства пішли компаніям в Україні, Румунії, Швейцарії, Чехії та Гонконгу, які ніби-то належать Рохліну або його батьку. Згодом ці гроші були прямо чи через фонд BeeVentures інвестовані в Україні. Сам фонд закрився.

Тимура звинувачували в обмані європейських мешканців на суму приблизно 10 млн євро, проте в ізраїльському суді фігурувала сума в 74 млн євро. Згідно з матеріалами справи, ймовірно, гроші використовувалися для купівлі vip-авто та нерухомості в Україні.

Справа досі відкрита, а сам Тимур перебуває в Ізраїлі під домашнім арештом, внісши заставу. В Німеччину його поки не екстрадували, одна з причин — неповнота доказів. Інше можливе пояснення: Німеччина не передає Ізраілю злочинців на вимогу країни, тому і зворотні кроки там не поспішають робити.

Справа досі відкрита, а наступне судове засідання може відбутись у листопаді 2022 року.


Підсумуємо цю історію цитатою анонімного співрозмовника AIN.UA, який коментував першу хвилю скорочень в Rocket:

«Це урок для тих, хто залежить від одного інвестора».

Детальну історію злету компанії можна почитати тут:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук