Binance відмовився від поглинання FTX, криптовалюти летять вниз

Читати на RU

Буквально 8 листопада криптобіржа Binance повідомила про можливе поглинання FTX (входить в топ-5 найбільших криптобірж), через проблеми з ліквідністю в останньої. Тепер Binance відмовилась від угоди. А крипторинок, на тлі цих новин, невизначеності та фактичної зупинки роботи однієї з найбільших бірж, продовжив падіння.

Що відбувається з Binance та FTX?

Проблеми в FTX почались з виходу матеріалу на Coindesk, де показувався зв’язок криптобіржі та трейдингової компанії Alameda Research, що належать одній людині — Банкману-Фріду. В статті довели, що понад 40% з $14 млрд в Alameda Research — це криптовалюта FTT, яка належить FTX. Тобто одна компанія створила криптовалюту, а інша використовує її для торгівлі.

На фоні цих новин в Binance заявили, що продадуть всі свої FTT, не бажаючи тримати ризиковий актив. Далі процес пішов сам собою. Загалом інвестори вивели з FTX понад $6 млрд, ціна на FTT обвалилась з $23 до $6 практично за добу. Це створило кризу ліквідності, через яку FTX довелось йти на поглинання Binance. Детально почитати історію падіння FTX можна в матеріалі AIN.UA.

Чому Binance відмовились від поглинання?

Проте всього на другий день після початку перемовин Binance відмовилась від угоди, посилаючись на неправомірне використання коштів клієнтів з боку FTX і майбутні розслідування з боку регуляторних агентств США.

«У результаті корпоративної належної перевірки, а також останніх повідомлень про неправомірне використання коштів клієнтів і передбачуваних розслідувань агентств США ми вирішили, що не будемо здійснювати придбання FTX. Спочатку ми сподівалися, що зможемо підтримати клієнтів FTX, щоб забезпечити ліквідність, але проблеми поза нашим контролем або нездатністю допомогти», — заявили в Binance.

При цьому в найбільшій криптобіржі зазначили, що протягом останніх кількох років побачили, що крипто-екосистема стає більш стійкою і вони вірять, що вільний ринок відсіє проекти, які зловживають коштами користувачів.

«З розвитком нормативно-правової бази та продовженням розвитку галузі в напрямку більшої децентралізації екосистема зміцнюватиметься», — додали в Binance.

Такі заяви виглядають особливо дивними, якщо враховувати, що саме дії Binance (викидання на ринок близько $580 FTT) і спричинили падіння FTX, власник якого Банкман-Фрід, якраз був активним лобістом ідеї регуляції крипторинку.

Як відреагував крипторинок?

Графік вартості Bitcoin. Джерело: CoinMarketCap

Відразу з початком цієї історії крипторинок почав падати. З 7 по 10 листопада загальна капіталізація криптовалют впала з $1,075 трлн до $883 млрд. Загальне падіння, таким чином склало близько 18%. Окремі криптовалюти, наприклад Bitcoin, за цей самий проміжок часу втратили до 25% вартості й опускались з $21 143 до $15 711.

Чому це цікаво?

FTX став четвертим великим криптопроектом, що впав за останній рік. Раніше ми писали про Luna, Celsius та Three Arrows Capital. Кожний з проектів мав проблеми, а коли про них ставало відомо широкому загалу — інвестори забирали кошти, що лише збільшувало проблеми з ліквідністю і приводило до банкрутства. 

Початково в падінні FTX багато хто звинувачував Binance, які нібито спеціально спричинили крах проекту. Проте, скоріш за все, в Binance просто вирішили не чекати, коли хтось інших почне продавати FTX і обвалить їх позиції. І зробили це першими.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук